Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen zijn niet zuiniger gaan leven

Kinderen

Hoewel het bewustzijn over energieverbruik en het milieu bij Nederlandse kinderen fors is toegenomen, is hun gedrag nauwelijks veranderd. Dit blijkt uit een onderzoek van energieleverancier Nuon onder kinderen en jongeren tussen de zes en achttien jaar.

Lang douchen
Slechts vier van de tien kinderen doen alle apparaten op de slaapkamer uit als ze die verlaten. Lang douchen is populair: 53 procent doucht langer dan 10 minuten. Als er drinken wordt ingeschonken, blijft de koelkast openstaan. En is het koud, dan zet 38 procent de verwarming een graadje hoger. Aan de andere kant weten kinderen beter dan ooit welke apparaten veel energie verbruiken en wat daarvan de consequenties zijn. Dat percentage ligt veel hoger dan in 2005.

Meer elektrische apparaten
Kinderen en jongeren hebben vergeleken met 2005 meer elektrische apparaten tot hun beschikking. 86 procent heeft apparaten op de slaapkamer en er zijn gemiddeld drie stroomverbruikers per kind. Spelcomputers, mobiele telefoons, tv’s en iPods nemen veel stroom, een spelcomputer bijvoorbeeld al drie keer zoveel als een platte tv.

Het goede voorbeeld
De manier waarop ouders met energie omgaan is van cruciaal belang. Bijna alle ouders geven in het onderzoek aan dat hun kinderen zuiniger met energie omgaan als zij zelf het goede voorbeeld geven. Maar ruim eenderde van de ouders en kinderen praten nooit over energiebesparing. Veel kinderen geven aan dat ze er wel gevoelig voor zouden zijn als hun ouders wat meer druk uitvoeren bij besparen op energie. Dit antwoordt 54 procent.

Bron: Nuon/ APS
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.