Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen straffen bevordert het liegen

Je ziet het gebeuren: Bram duwt Sem omver. Bram trekt vervolgens een zo onschuldig mogelijk gezicht en ontkent het hele voorval. Ook al sta je er met je neus bovenop, uit onderzoek blijkt dat het niet zinvol is om kinderen te bestraffen nadat je ze hebt betrapt op een leugentje.
Kinderen straffen bevordert liegen
Oudere kinderen kan je aanspreken op hun gevoel voor goed en kwaad. - Foto: ANP

Onderzoekers van de Canadese McGill University concluderen dat kinderen juist geneigd zijn om opnieuw te liegen als hen een straf boven hun hoofd hangt. Wat wel helpt om de waarheid boven tafel te krijgen, is een beroep doen op hun drang om volwassenen tevreden te stellen. Oudere kinderen kun je aanspreken op hun gevoel voor goed en kwaad of normen en waarden.

Speeltje

Twee derde van 372 kinderen tussen de 4 en 8 jaar die aan het onderzoek meededen, logen in een simpel experiment. Onderzoekers lieten de kinderen een minuut lang alleen met een speeltje dat achter hen lag. De kinderen kregen de opdracht om zich niet om te draaien om naar het speeltje te kijken. Twee derde kon zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en keek toch om.

Leugen

Als de onderzoekers de kinderen naar het leugentje vroegen, jokte twee derde opnieuw. Als een kind bang was om straf te krijgen als de waarheid aan het licht zou komen, steeg de kans op het vertellen van een nieuwe leugen. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat hoe ouder het kind is, hoe groter de kans ook is op een leugen.

Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont liet zich herhaaldelijk kritisch uit over straffen in de kinderopvang. Hij vindt dat de ontwikkeling van het kind voorop staat en elke pm’er zich moet realiseren dat straffen daarbij geen goed doet. Maar als straffen niet mag, wat kan je dan doen? Lees meer>>

De naughty chair van tv-programma Supernanny leidt tot discussie. Het programma, waarin Jo Frost ouders met opvoedproblemen helpt, trok ruim een miljoen kijkers. Al tijdens de uitzending werd haar aanpak, waarbij ongehoorzame kinderen in hun eentje tot bezinning moeten komen, bekritiseerd. Lees meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.