Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen op de bso leren programmeren

In kinderopvang Les Petits krijgen kinderen les in programmeren met het speciale programma Bomberbot.
Bomberbot bestaat uit 16 lessen
Bomberbot bestaat uit 16 lessen

Bomberbot, opgericht in 2013, is een startup die lesmateriaal aanbiedt voor het basisonderwijs. Het doel: kinderen de basis van programmeren leren,  zodat zij goed voorbereid zijn op de maatschappij zoals die er over enkele jaren uit zal zien.

Bomberbot op de bso

Computerspelletjes, apps, TV, dat is er allemaal niet zomaar, daar is programmeerwerk aan te pas gekomen. Kinderen leren hoe dit werkt en hoe ze dus ook zelf invloed op deze wereld kunnen uitoefenen. Bomberbot bestaat uit 16 lessen, waarbij de kinderen niet alleen maar achter de computer zitten. Zo doen ze ook een dans, geven ze elkaar instructies om de ruimte door te lopen en mogen ze knippen en plakken. ‘Ik denk dat het belangrijk is dat kinderen beseffen dat de computer niet zelf nadenkt, maar dat mensen dat geprogrammeerd hebben. En dat je de computer ook kunt beïnvloeden’, vertelt basisschoolleraar Maarten van Putten.

Enthousiaste kinderen en ouders

Les Petits is een kinderopvang voor kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar en heeft vestigingen in Noord-Holland. Voor de kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar is Les Petits met programmeerlessen van Bomberbot gestart. Assistent leidinggevende Rosanna Kramer: ‘Het gaat heel goed met de workshop en de kinderen zijn ook heel erg enthousiast.’ Zo enthousiast, dat ze in de bso meer lessen geeft dan ze van tevoren hadden gepland. Ook als je geen computerwonder bent, kun je de cursus zonder moeite geven. Kramer: ‘Ter voorbereiding van de lessen neem ik altijd alle informatie van door, en dan is de les heel goed te doen. Van ouders krijg ik ook positieve berichten en vinden zij het erg belangrijk dat dit er nu is voor kinderen. Kortom, ik, de kinderen en ouders zijn erg enthousiast over het programma.’

Het is best lastig om kinderen mediawijs op te voeden. Om pm’ers hierin bij te staan, heeft Digidreumessen een gratis online magazine vol tips over mediaopvoeding gemaakt. Klik hier om het magazine te zien >>

Oud-eurocommissaris Neelie Kroes is groot voorstander van leerprogramma’s als Bomberbot. ‘Een kind dat niet de kans krijgt om te leren programmeren, begint gemankeerd aan zijn levensreis,’ aldus Kroes, die Bomberbot uitriep tot de meest innovatieve startup. Volgens haar is een nieuwe taal ontstaan die kinderen zouden moeten leren. Het is de bedoeling dat programmeren een vast onderdeel wordt van het onderwijscurriculum.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.