Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen lezen boeken liever van papier

Peuters en kleuters gebruiken de tablet vaak om spelletjes te spelen of te kleuren, maar boeken lezen doen ze liever van papier. Dat concluderen twee Belgische onderzoekers in De Morgen.
1Papieren-boek.jpg
'Kinderen kijken niet alleen minder vaak in digitale boeken

Bijna 80 procent van de peuters en kleuters mag spelen met een tablet. Maar slechts 29 procent gebruikt het apparaat om een digitaal boek te bekijken. 97 procent van de peuters en kleuters leest en kijkt wel boekjes van papier.

Onderzoek

Professor jan van Coillie en Mariet Raedts van de KU Leuven ondervroegen 696 Vlaamse gezinnen over het mediagebruik van hun kinderen. Het onderzoek werd georganiseerd in samenwerking met het Vlaams Kenniscentrum voor Mediawijsheid en Iedereen Leest.

Digitale boeken

De twee onderzoekers hebben wel wat verklaringen waarom digitale boeken minder in trek zijn. ‘Kinderen kijken niet alleen minder vaak in digitale boeken, ze komen er ook veel later mee in contact’, zegt Raedts in De Morgen. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen voordat zij 1 jaar zijn alleen papieren boeken krijgen aangeboden. Digitale boeken worden vaak pas nadat kinderen 2 jaar oud zijn geïntroduceerd.

Ouders

De voorkeur van ouders is doorslaggevend, want driekwart van de ouders geeft de voorkeur aan papieren boeken. Slechts 3 procent van de ouders denkt dat hun peuter of  kleuter liever boeken op de tablet bekijkt.

Net als voor voeding hebben ouders behoefte aan een schijf van vijf voor de mediaopvoeding. Dit zei Remco Pijpers, expert in mediaopvoeding, onlangs. Lees wat hij hiermee bedoelt

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.