Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen gezond laten eten: hoe de kinderopvang hierin kan bijdragen volgens ouders

Vrijwel alle ouders vinden het belangrijk dat hun kind gezond en gevarieerd eet. Toch is dit voor velen een uitdaging in verband met tijdgebrek. De kinderopvang kan hier volgens ouders een belangrijke rol in spelen.
Adobestock

44 procent van de ouders heeft regelmatig tot nooit voldoende tijd om gezond te koken en 2 op de 5 ouders geeft aan zich regelmatig of vaak zorgen te maken of hun kinderen wel gezond en gevarieerd genoeg eten. Dit blijkt uit representatief onderzoek in opdracht van Madaga onder ouders met kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot en met 6 jaar.

Onvoldoende groente

Gezond en gevarieerd eten draagt onder andere bij aan optimale groei en ontwikkeling en het voorkomen van obesitas. In 2021 had 15 procent van de 4 tot 12-jarigen overgewicht. Onder deze groep is er opnieuw een stijging te zien, waarbij er een mogelijk verband is met de lockdowns tijdens de coronapandemie. Daarnaast blijkt uit onderzoek in de periode van 2017 tot en met 2020 dat gemiddeld een derde van de kinderen in de leeftijd van 0 t/m 4 jaar onvoldoende groente eet.

Gezond eten flinke uitdaging

Bijna de helft van de ouders heeft regelmatig tot nooit voldoende tijd om te koken. Een mogelijke oorzaak daarvan is dat 80 procent van de Nederlandse ouders met jonge kinderen (0 – 11 jaar) werkt en daardoor te maken heeft met tijdgebrek. Nagenoeg alle ouders eten samen aan tafel met hun kinderen, al ziet bijna een derde van de ouders regelmatig tot vaak op tegen het avondeten. Zo hebben kinderen vaak geen zin om te eten (31 procent van ouders herkent dit), lusten ze te weinig (25 procent) en eten ze te weinig (24 procent).

Belangrijke rol kinderopvang

Veel ouders (37 procent) geven aan baat te hebben bij makkelijke en gezonde recepten voor kinderen. Dit zou helpen bij het stimuleren van de kinderen om gezond te eten. Daarnaast zouden spelletjes om kinderen gezond en gevarieerd te leren eten (31 procent) en praktische tips (31 procent) de ouders helpen. Voor de kinderopvang lijkt ook een belangrijke rol te zijn weggelegd.

Bijna 80 procent van de ouders verwacht dat hun kinderopvang gezonde en gevarieerde voeding aanbiedt. Bovendien vindt ruim 70 procent van de ouders dat de kinderopvang een bijdrage moet leveren aan gezonde eetgewoontes van kinderen. Daarbij zou een warme maaltijd op de opvang kunnen helpen. 42 procent van de ouders wiens kinderen naar de opvang gaan, zien de toegevoegde waarde van zo’n maaltijd. Deze ouders verwachten dat een warme maaltijd gezond en gevarieerd eten stimuleert door het voorbeeld van andere kinderen die eten. Andere voordelen van een warme maaltijd zijn dat ouders ’s avonds meer tijd overhouden voor andere leuke dingen en dat ze zich minder zorgen hoeven te maken over het eetgedrag van hun kinderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.