Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kinderdagverblijf doet aangifte tegen drie medewerkers Belastingdienst

De eigenaren van kinderdagverblijf Het Randstadje in Rotterdam hebben aangifte gedaan tegen drie medewerkers van de Belastingdienst vanwege knevelarij. De eigenaren zouden onterecht boetes hebben gekregen van de fiscus, ten tijde van de illegale fraudejacht van de Belastingdienst.
kinderdagverblijf-doet-aangifte-tegen-3-medewerkers-belastingdienst
Afbeelding van Wilfried Pohnke via Pixabay

Dat meldt RTL Nieuws.

Het is voor zover bekend de eerste gerichte aangifte tegen ambtenaren wegens zogenoemde knevelarij. Knevelarij is een ernstig ambtsmisdrijf, waarop maximaal zes jaar gevangenisstraf staat. Het houdt in dat een ambtenaar, vanuit zijn functie, geld eist van een burger waarvan hij weet dat dit niet terecht is.

Het kinderdagverblijf zou op een soort zwarte lijst van de Belastingdienst zijn beland, project 1043. Het gevolg daarvan is dat de fiscus het bedrijf en zijn eigenaren behandelt als fraudeurs. Waarom dat label op hen is geplakt, is hen nooit verteld.

Opeens meerdere controles

De familie Ben Addi (twee broers en een zus) begonnen in 2012 hun kinderdagverblijf, dat nu twee vestigingen telt. Er leek geen vuiltje aan de lucht. ‘Totdat wij in 2015 zonder enige aanleiding meerdere controles van de Belastingdienst kregen. Het werd nog erger nadat wij met een fraudelabel werden geconfronteerd en dat ook ouders gedupeerd werden door de illegale fraudejacht van de Belastingdienst’, zegt Loubna Ben Addi tegen RTL Nieuws.

Discriminatie

De Ben Addi’s dienden een klacht in wegens discriminatie, omdat zij ervan overtuigd zijn dat zij op deze lijst zijn gekomen op basis van hun Marokkaanse afkomst. Daarna begon de ellende voor het kinderdagverblijf pas echt, schrijft RTL Nieuws. De ondernemers kregen boetes opgelegd van de Belastingdienst, omdat zij onterecht onderhoudskosten van de winst afgetrokken zouden hebben.

Dat is klinkklare onzin, zegt Karim Aachboun van belasting- en juridisch advieskantoor TaXeCo, die de ondernemers bijstaat. Dat soort boetes mogen alleen opgelegd worden als er willens en wetens gefraudeerd wordt. Dat is hier niet het geval, zegt hij.

‘Boete als onderhandelingstactiek’

‘Nadat de belastingambtenaren van de klacht wetenschap hebben gekregen, hebben zij de vergrijpboetes opgelegd als een soort onderhandelingsinstrument met de bedoeling om de discriminatieklacht van tafel te krijgen’, zegt Aachboun.

Dat de boetes, samen zo’n 7.000 euro, toch zijn opgelegd terwijl de ambtenaren wisten, of hadden moeten weten, dat deze onverschuldigd waren, maakt dat er sprake is van knevelarij. Het vermeende misdrijf is direct te koppelen aan drie specifieke ambtenaren, waaronder een inspecteur, van het kantoor in Rotterdam.

Omgekeerde bewijslast

Volgens de jurist kregen de ondernemers keer op keer te maken met onredelijke eisen van de Belastingdienst. Zo werd de bewijslast omgekeerd, zodat zij maar zelf moesten bewijzen géén fraudeur te zijn. Een onmogelijke opgave, zo bleek. ‘Je gaat er gewoon aan onderdoor’, zegt Aachboun over zijn cliënten die ten einde raad zijn.

De Belastingdienst zelf wil niks kwijt over de zaak. Het Openbaar Ministerie bevestigt desgevraagd wel dat de aangifte is ontvangen.

Lees het volledige artikel van RTL Nieuws >>

1 REACTIE

 1. Goedemiddag Allen,
  Ik heb met verbijstering dit stuk zitten lezen! Waar gaat het mis bij de belastingdienst? De belastingdienst lijkt een overheidsinstantie die “macht” uitoefent op de niets vermoedende, hardwerkende en eerlijke burger? Waarom is mijn grootste vraag?
  Waarom doet een overheid niets aan het beleid van deze organisatie. Het lijkt wel een razzia op Nederlanders met of zonder dubbele nationaliteit. Ik word als houder van mijn kinderdagverblijf erg verdrietig en zeer wantrouwend naar, eigenlijk, alle overheidsinstellingen die contact met ons zoeken. Je durft ook met goed fatsoen niet eens in een telefoongesprek zaken toe te lichten of te vragen. Nee………..ik word hier niet blij van. Deze maatschappij wordt kapot gemaakt door dit soort stoffige emotieloze ambtenaren die denken dat zij voor God mogen/kunnen spelen.

  Ik wens kinderdagverblijf ‘Het Randstadje’ heel veel sterkte in dit gevecht met de overheid. Maar laten jullie je niet kisten alsjeblieft. Wanneer jullie absoluut niets verkeerd hebben gedaan, en ik geloof dat, zal uiteindelijk het RECHT zegevieren. Sterkte mensen, keep up the good work.
  met hele vriendelijke groeten,
  een collega van jullie uit Nootdorp