Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KIK roept met manifest op tot bezinning

KIK, een landelijke samenwerkingsverband tussen twaalf kinderopvangorganisaties, roept de Tweede Kamer in een manifest op tot bezinning. Zij waarschuwt in tien punten voor de schadelijke gevolgen van bezuinigingen in de kinderopvang.

Elke euro is een investering
Volgens de organisaties zullen bezuingingen in de kinderopvang uiteindelijk leiden tot meer kosten voor de maatschappij, bijvoorbeeld op het gebied van (jeugd)zorg, welzijn en politie. ‘Kinderopvang heeft een pedagogische opdracht: elke euro aan kinderopvang besteed, is een investering in de samenleving en ontwikkeling van kinderen’ aldus KIK in het manifest.

‘Gastouderopvang buiten de wet Kinderopvang’
Ook draagt het ideëen aan voor alternatieve bezuinigingsmogelijkheden. ‘Zorg voor een evenwichtige verdeling van kosten tussen ouders, werkgevers en overheid. Maar overweeg ook alternatieve bezuinigingen door alle kindregelingen onder de loep te nemen.’ Volgens KIK kan gastouderopvang beter buiten de wet Kinderopvang vallen met een eigen financiering die beter recht doet aan het informele karakter.

‘Kies een stip op de horizon’
De organisaties maken zich zorgen over de toekomst en vrezen dat door het eenzijdige snoeien kinderdagverblijven gesloten moeten worden. Ze missen een toekomstvisie: ‘Kies een stip op de horizon: kies voor de toekomst van kinderen door integratie van kinderopvang met het basisonderwijs. Maar stel ook voorwaarden aan maatschappelijk ondernemers en zorg ervoor dat rendementen uit de kinderopvang in de kinderopvang geïvesteerd worden.’

Over KIK
KIK bestaat uit de volgende kinderopvangorganiaties: Dak Kindercentra / Kanteel Kinderopvang / Kinderopvang Humanitas / KinderRijk / Kinderstad / SKA Alphen aan den Rijn / SKSG Groningen / Spring kinderopvang / SKH Hilversum / Surplus Kinderopvang / Tinteltuin / 2Samen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.