Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kijken in de keuken van de andere werksoort

Onderwijs en kinderopvang werken steeds vaker samen, bijvoorbeeld in een kindcentrum. Beide sectoren kunnen elkaar versterken, maar zijn ook twee verschillende werelden. Daarom organiseren de BMK en PO Raad twee bijeenkomsten om bij elkaar in de keuken te kijken.

Op 8 februari 2022 vond de bijeenkomst Zicht op kinderopvang plaats. Deze bijeenkomst was speciaal bedoeld voor leidinggevenden en bestuurders werkzaam in het basisonderwijs, die werken in een IKC, of de ambitie te hebben een IKC te starten en meer willen weten over de kinderopvangsector. De aanwezigen krijgen een warm welkom van Job van Velsen (Etuconsult, Anneke Risselada (PO-Raad) en Ellen Monteban (BMK).

Zaligmakend recept

Er zijn prachtige samenwerkingsvormen die concreet de meerwaarde tonen van een gevarieerd integraal aanbod van verschillende expertises. Niet één zaligmakend recept als antwoord op alles. Maar vanuit een gezamenlijke pedagogische verantwoordelijkheid het kind steunen in de ontwikkeling. Wat maakt deze initiatieven nou tot een succes? Hiervoor zijn veel aspecten te noemen (én ook nog veel barrières te overwinnen). Maar wat zeker bijdraagt: ‘We moeten elkaars taal leren spreken’. En zelfs dezelfde taal spreken is nog geen garantie dat je elkaar begrijpt. Het vraagt bereidheid je in elkaar te verdiepen.

Cirkel rondom kinderen

Loes Ypma (voorzitter BMK) vertelt de aanwezigen over de maatschappelijke kinderopvang en belicht de kansen die BMK ziet in het coalitieakkoord. Het nieuwe kabinet voegt daad bij woord en schaft de complexe, foutgevoelige kinderopvangtoeslag af. Maar omdat ook kinderen van niet-werkende ouders recht hebben op ontwikkelingskansen en de kinderopvang juíst voor hen het verschil kan maken, blijft de maatschappelijke kinderopvang zich hard maken voor een uitbreiding van toegang tot de kinderopvang voor deze kinderen. Het is essentieel voor de kinderen én de samenleving van de toekomst dat álle kinderen van 0 tot 13 jaar toegang krijgen en samen kunnen opgroeien. Loes benadrukt dat we de cirkel van samenwerkende partijen rondom het kind moeten versterken. ‘Kinderen kunnen hun jeugd niet nog een keer overdoen. We hebben één kans om het goed te doen en we willen het graag goed doen met elkaar’.

De geschiedenis

Yvette Vervoort (Expertisecentrum Kinderopvang) geeft vervolgens de deelnemers een inkijk in de kinderopvang. Ze vertelt over de  geschiedenis, de wet- en regelgeving, het jargon, de cultuur en actuele ontwikkelingen binnen de sector. Het Expertisecentrum Kinderopvang werkt in het belang van het zich ontwikkelende kind aan de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang.

Heb je je al ingeschreven voor de gratis nieuwsbrief van Zosja? Zosja is het online platform dat je helpt om toe te werken naar een IKC of jouw IKC klaar te maken voor de toekomst. Zosja levert je nieuws, duiding, achtergronden, tools en inspiratie over de wereld van de IKC’s.

Samenwerken

Hierna volgt deelsessie 1: De eerste stappen richting samenwerken door Yvette Vervoort en Job van Velsen. De aanwezigen stellen hun vragen en wisselen ervaringen uit. Hoe kom je tot de keuze van een partner in de kinderopvang? Welke samenwerkingsvormen zijn er eigenlijk? Hoe neem je ouders en teams mee en hoe ga je om met wetgeving en cao? In deze deelsessie belichten Yvette en Job de route richting een IKC. Zo krijgen de deelnemers een rugzak vol praktische informatie over IKC-ontwikkeling.

All-in-one model

En gelijktijdig is er deelsessie 2: Het all-in-one model door Ad Vos (VNK/PIT). Onderwijs en kinderopvang als één nieuwe organisatie. Hoe kom je tot dat model, waarom zou je dat willen en waar moet je op letten? In deze deelsessie neemt Ad de deelnemers mee in tips, valkuilen en belangrijke vraagstukken. Deze deelsessie biedt inzichten over de aanpak en route die leidt tot het samengaan van een schoolbestuur met een kinderopvangorganisatie.

Herhaald

De organiserende partijen kijken terug op een inspirerende, zinvolle dag met zeer betrokken, bevlogen deelnemers. Deze dag zal in de nabije toekomst herhaald worden. Op 7 april 2022 volgt Zicht op Onderwijs voor leidinggevenden en bestuurders in de kinderopvang. Zie hiervoor de websites van de BMK en PO Raad. De uitnodiging volgt zeer binnenkort op de BMK-website!

[Bron: BMK

 

Om deze werelden van onderwijs en kinderopvang nog beter met elkaar te verbinden, organiseren de PO-Raad en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), [linken naar https://www.maatschappelijkekinderopvang.nl/agenda/verslag-bijeenkomst-zicht-op-kinderopvang/ ] in samenwerking met de Vereniging Netwerk Kindcentra (VNK) en EtuConsult, twee bijeenkomsten. Hier bieden we onderwijs en kinderopvang de gelegenheid om bij elkaar in de keuken te kijken. Zo leren kinderopvang en onderwijs elkaar beter kennen en krijgen zij zicht op wat er speelt en waar kansen liggen voor samenwerking.
Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.