Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Kamp vraagt CPB nader onderzoek kinderopvang

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft het Centraal Planbureau (CPB) gevraagd nader onderzoek te doen naar de effecten van bezuinigingen op de kinderopvang. Volgens Kamp blijkt het moeilijk in te schatten in hoeverre ouders minder gaan werken als ze minder kinderopvangtoeslag krijgen.

Verschillende opleidingsniveaus
Dat heeft de minister dinsdag geschreven in reactie op vragen van PvdA, D66 en GroenLinks in de Tweede Kamer. Hij heeft het CPB gevraagd de effecten op verschillende groepen ouders in kaart te brengen. Zo wordt gekeken naar verschillen in opleidingsniveau.
Eerder is volgens Kamp ‘niet expliciet’ meegewogen dat ouders met een lage opleiding een andere arbeidsmarktpositie hebben dan hoger geschoolden en andere keuzes maken. Wel is gekeken naar effecten van een hogere ouderbijdrage op diverse inkomensgroepen.

Niet alleen de prijs
Volgens Kamp telt niet alleen de prijs. Economische ontwikkelingen en sociaal-culturele opvattingen noemt hij ‘minstens zo belangrijk’ voor de mate waarin ouders werken en hun kinderen naar de crèche of gastouder brengen.

Bron: ANP

5 REACTIES

 1. Zoals altijd realiseert men zich belangrijke zaken weer veel te laat in Den Haag. Het is schandalig dat de verantwoordelijke voor de huidige (herhalende) chaos in een gevoelige branche zich nu realiseert dat er nog een onderzoek nodig is om zeker te zijn. Dit getuigt aan gebrek aan inzicht, overzicht, voorbereiding en beleid. Paniekvoetbal en jojobeleid voeren de afgelopen jaren de boventoon. Na belachelijk slechte investeringen in het recente verleden moeten we nu keihard bloeden in de kinderopvang. De branche wordt enkel benaderd als arbeidsmarkt instrument en de kwaliteit van de opvang van onze kinderen is duidelijk inferieur. Een branche die gebaat is bij rust en regelmaat ontbeert elke structuur en lange termijn beleid. Laat staan doordachte lange termijn investeringen.

 2. Lees alle reacties
 3. En nu, een duur onderzoek, geld dat in de vergoeding van de opvang gestoken had kunnen worden. Doodzonde dus.
  Er wordt dus alleen gekeken of ouders inderdaad minder gaan werken, gaan we ook kijken naar ouders die moeten blijven werken om de eindjes aan elkaar te knopen en nu de kinderen alleen naar huis laten gaan en daar een paar uur alleen moeten laten???? Weer terug naar het sleutelkind?
  En wat als deze kinderen straks slechte dingen gaan doen,dan licht het zeker weer aan de ouders omdat die geen opvang (hebben) kunnen betalen.
  Maar ja, als minister kun je jezelf meer permiteren dan het gewone volk toch?

 4. Dat Henk Kamp en zijn staf weinig kennis hebben van hoe of de kinderopvang in dit land werkt, mag duidelijk zijn. De sector maar ook ouders worden steeds geconfronteerd met aanpassingen en of wijzigingen. Dit tot niemand meer weet we met z’n allen aan toe zijn. Zo mogen de Bso uren enkel berekend worden vanaf einde schooltijd. Kan de heer Kamp ons vertellen hoe of die kinderen dan op de opvanglocatie komen? Nu worden de kinderen opgehaald hetzij door taxi of eigen vervoer. Uit de regelgeving is niet op te maken of deze kosten wel doorberekend mogen worden en in aanmerking komen voor K.O.T.
  Nu word er een onderzoek ingesteld, maar de instellingen hebben aan de ouders na veel rekenwerk hun uurprijzen reeds bekend gemaakt, en de ouders op hun beurt de K.O.T aangevraagd. Dit alles zou dan weer over gedaan dienen te worden. Men spreekt toch van minder administratieve handelingen voor het MKB.
  Lachertje………

 5. Het lijkt mij een beetje te laat om dat nu nog te laten onderzoeken. Veel ouders hebben namelijk al een besluit moeten nemen aangezien men een opzegtermijn van 2 maanden bij de kinderopvang heeft. Ik ben zelf werkzaam in de kinderopvang en heb 2 kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan. Op mijn werk hebben we gemerkt dat er een aantal kinderen in 2012 niet meer komen door de veranderingen. Persoonlijk heb ik ook het besluit moeten nemen om mijn kinderen minder naar de kinderopvang te brengen en daardoor dus ook minder te gaan werken. Jammer dat men pas onderzoeken gaat doen, wanneer het kwaad al geschiedt is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.