Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamp eist 25 miljoen euro op uit garantiefonds kinderopvang

Kamp eist 25 miljoen euro op uit garantiefonds kinderopvang

Door 25 miljoen euro van het garantievermogen voor de kinderopvang op te eisen, brengt minister Kamp de kwaliteit van de kinderopvang in gevaar. Dit stel het Waarborgfonds Kinderopvang.

De 25 miljoen euro komt boven op de toeslagbezuinigingen en andere vraagbeperkende maatregelen, aldus het fonds en “die leggen flinke margedruk op kinderopvangorganisaties, die gemiddeld genomen toch al financieel kwetsbaar zijn”.

‘Ten koste van ouders en kinderen’
Het Waarborgfonds verwacht dat dit vooral gevolgen heeft in grote steden en krachtwijken, waar ouders de opvang eerder opzeggen. “Ondernemers zijn genoodzaakt te bezuinigen op kwaliteit, of locaties te sluiten. Ten koste van ouders en kinderen,” schrijft het Waarborgfonds in een persbericht. 

Pleidooi
Het Waarborgfonds Kinderopvang heeft er bij de Minister op aangedrongen het garantievermogen voorlopig intact te laten. Met een borgstelling zouden ondernemers hun financieringslasten kunnen verlichten ten gunste van moeilijk renderende locaties en investeringen in kwaliteit.

25 miljoen
Minister Kamp kwam vrijdag 11 november jongstleden met het besluit om de 25 miljoen op te eisen. Kamp stelde in de brief aan de Kamer vast dat “ondernemers, waar de winstmarges onder druk komen te staan, ervoor kiezen om te bezuinigen op de pedagogische kwaliteit, of minder rekening willen houden met wensen van ouders om kosten te besparen.” Het Waarborgfonds zegt dit uit de praktijk te herkennen, vooral in grote steden en kwetsbare wijken, waar organisaties zich gedwongen voelen te moeten bezuinigen op kwaliteit om hun voorzieningen in stand te kunnen houden.

Afhankelijk
“De vrij beschikbare garantiecapaciteit van het Waarborgfonds is de afgelopen jaren tot nul gedaald. Om echter te kunnen investeren zijn kinderopvangorganisaties steeds vaker afhankelijk van de zekerheid van een borgstelling, aldus het Waarborgfonds. Banken hebben de teugels flink aangetrokken. Vanwege strengere kapitaaleisen, maar juist ook door het wisselende overheidsbeleid. Het behoud van 25 miljoen euro garantievermogen, levert 75 miljoen euro borgstellingcapaciteit op, waardoor voor ruim 100 miljoen euro kan worden geïnvesteerd.”

Bron: Waarborgfonds Kinderopvang
Foto: ANP Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.