Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer gaat akkoord met herverdeling OAB-middelen

Een meerderheid in de Tweede Kamer is akkoord gegaan met het voorstel van minister Slob voor een nieuwe verdeling van achterstandsmiddelen vanaf 2019.
Fotolia

Dit werd vorige week duidelijk tijdens een Tweede kamer-overleg met de Commissie OCW. De herverdeling van gemeentelijke achterstandsmiddelen betekent voor de meeste gemeenten dat ze er op vooruit gaan de komen jaren. Maar er zijn ook gemeenten (38 in totaal) die er juist op achteruit gaan. Nieuw is dat straks alle gemeenten geld krijgen van het Rijk om achterstanden bij kinderen aan te pakken. Het minimumbedrag waar gemeenten recht op hebben, bedraagt 64.000 euro.

Grootste risico op achterstand

Het duurde even voor duidelijk werd voor welk scenario voor herverdeling van achterstandsmiddelen minister Slob (Onderwijs) zou kiezen. Uiteindelijk stelde hij aan de Kamer de variant voor waarbij VVE-middelen terecht komen bij de 15 procent kinderen met het grootste risico op een achterstand. Belangrijk is dat het niet uitmaakt of zij in een grote of in een kleine gemeente wonen. Nu is de verdeling nog zo dat grotere gemeenten meer achterstandsmiddelen krijgen dan kleine gemeenten.

Overgangstermijn

Een meerderheid in de Tweede Kamer is het nu dus eens met het voorstel van de minister. Dit betekent voor gemeenten dat het bedrag al vanaf 2019 verandert. Er is wel een overgangstermijn ingesteld van zodat gemeenten stapsgewijs toe kunnen werken naar het definitief vastgestelde bedrag. Inmiddels heeft de minister besloten om de opbouw te versnellen voor gemeenten die erop vooruit gaan. Zo hoeven zij niet jaren te wachten op het volledig beschikbare bedrag. Gemeenten die erop achteruit gaan krijgen wel langer de tijd om naar het nieuwe bedrag toe te werken (met stappen van 25 procent per jaar). Overigens zijn de tot nu toe gemelde bedragen die gemeenten ontvangen nog niet helemaal definitief. Slob belooft de definitieve bedragen uiterlijk in september bekend te maken.

 

Uitbreiding naar 16 uur

Overigens moeten gemeenten straks ook meer uren voorschoolse educatie aanbieden: van 10 naar 16 uur per week. Hiervoor heeft het kabinet 170 miljoen euro in totaal uitgetrokken. Hier is in de nieuwe bedragen vanaf 2019 wel rekening mee gehouden. Maar dat betekent niet dat de kosten van uitbreiding van het aanbod volledig worden gedekt met de middelen. Zo kunnen gemeenten, ondanks dat zij meer geld te besteden hebben, straks tóch te maken krijgen met tekorten.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.