Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet: verbod op loden leidingen kinderopvanglocaties

Om lood in drinkwater verder aan te pakken, komt het kabinet met een verbod op loden leidingen voor kinderopvanglocaties, (basis)scholen en huurwoningen. Lood in (drink)water is schadelijker dan gedacht voor baby’s, kinderen, maar ook voor volwassenen.
kabinet-verbod-op-loden-leidingen-kinderopvanglocaties
PeopleImages / Getty Images / iStock

Dat meldt de Rijksoverheid.

Op basis van een innameberekening en risicobeoordeling van het RIVM concludeerde de Gezondheidsraad dat de schadelijkheid voor baby’s en kinderen, maar ook voor volwassenen groter is dan eerder gedacht, stelt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) in zijn brief aan de Tweede Kamer. Loden leidingen worden verboden, tenzij de loodwaarde aan het tappunt lager is dan 5 microgram/L.

Minister De Jonge: ‘Schoon drinkwater is essentieel. Daarom heeft het kabinet besloten tot een verbod op loden leidingen op locaties waar kinderen en huurders afhankelijk zijn van gebouweigenaren, die niet altijd actie ondernemen. Dit zorgt voor een stok achter de deur om deze leidingen te verwijderen bij onder andere huurwoningen, basisscholen en kinderdagopvang. Het is een overheidstaak om de meest kwetsbare groepen in onze samenleving te beschermen. Dat geldt ook voor de aanwezigheid van lood in drinkwater.’

De BMK maakte een overzicht wat er vooraf ging aan dit verbod:

Wat ging vooraf? 

Mei 2021: Brief minister Ollongren van Binnenlandse Zaken met voorbeelden voor gemeenten om loden leidingen te traceren.

  • Drinkwaterbedrijven zijn verantwoordelijk voor de loden leidingen tot aan de voordeur en hebben de sanering van hun leidingen bijna voltooid. Maar achter de voordeur zijn huiseigenaren verantwoordelijk voor de leidingen.
  • Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil loden leidingen traceren. Daarom heeft zij een brief gestuurd aan alle gemeentes want deze problematiek moeten we gezamenlijk aanpakken, vindt de minister.
  • Met deze brief worden voorbeeldbrieven aangereikt voor gemeentes om hun bewoners te wijzen op de gevaren van loden leidingen en hoe je loden leidingen kunt opsporen en saneren.

Februari 2020: Vervang loden leidingen

  • De Gezondheidsraad maakt bekend dat een lage concentratie lood in het drinkwater schadelijker is dan eerder werd gedacht. De raad adviseert het kabinet om huiseigenaren te stimuleren loden waterleidingen in oude woningen te saneren.
  • Advies BMK: controleer de waterleidingen en vervang loden leidingen:
    • Ga na of in de panden waar kinderdagverblijven of bso’s zijn gevestigd, loden waterleidingen aanwezig zijn.
    • Benader de gemeente en vraag na welke panden binnen de gemeentegrenzen loden waterleidingen hebben. Veel gemeenten hebben dit overzicht of zijn bezig dit nu in kaart te brengen.
    • Vanaf 1960 is het gebruik van loden leidingen al verboden. Wees extra alert op panden die gebouwd zijn vóór 1960 en vraag bouwrapporten van de desbetreffende panden bij de eigenaren en de verhurende partijen.
    • Controleer ook de locaties (een bso bijvoorbeeld) die zijn ondergebracht in scholen waar je mee samenwerkt.
    • Neem in je onderzoek gebouwen mee die gerenoveerd zijn en controleer of de leidingen tijdens de renovatie gesaneerd zijn.

Geen verbod bestaande bouw

Buiten de huurwoningen en kinderopvanglocaties om zal er geen verbod worden opgelegd in de bestaande bouw. Eigenaren en bewoners hebben daarin een eigen verantwoordelijkheid of en wanneer ze nog aanwezige loden leidingen willen laten verwijderen en hoe zij in schoon drinkwater voorzien, vindt het kabinet. Wel worden zij geïnformeerd over de risico’s, nadrukkelijk ook op het moment van aankoop.

Besluit Bouwwerken Leefomgeving

Het verbod van loden leidingen voor kinderopvanglocaties en huurwoningen wordt de komende periode verder uitgewerkt en zal worden opgenomen in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving. De precieze ingangsdatum waarop dit verbod van kracht wordt moet nog worden vastgesteld.

Bekijk de Kamerbrief voortgangsrapportage lood in drinkwater >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.