Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet start onderzoek naar dalende vaccinatiegraad

Omdat de vaccinatiegraad voor het derde opeenvolgende jaar is gedaald, met ongeveer een half procent, wordt er in opdracht van het kabinet een onderzoek gestart naar waarom steeds meer ouders hun kinderen niet laten inenten. Als deze trend zich doorzet, neemt de kans op een mazelenuitbraak in de toekomst toe.
Vaccinatiebeleid.jpg
Als deze trend zich doorzet

Deze dalende vaccinatiegraad vergroot het risico op toekomstige uitbraken, met name van het zeer besmettelijke mazelen. De licht dalende trend geldt voor alle vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma voor zuigelingen, kleuters en schoolkinderen. Dat melden verschillende media.

Angst voor vaccinatie

‘De onderzoekers moeten zich onder andere buigen over de vraag wat de beste manier is om ongegronde angst voor vaccinaties weg te nemen’, schrijft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) neemt het risico op een mazelenuitbraak toe met een dalende vaccinatiegraad. Het RIVM verwacht in Nederland geen uitbraak op korte termijn, aangezien nog steeds bijna 95 procent van de bevolking is ingeënt tegen mazelen.

Maatschappelijke trends

De terugloop in Nederland steekt nog altijd gunstig af bij veel andere Europese landen, maar er is geen verklaring voor, meldt Schippers in haar brief. Ze vraagt zich af of die samenhangt met maatschappelijke trends. Zogenoemde ‘criticasters’ die zich verzetten tegen vaccins en deze verdacht maken, roeren zich de laatste jaren steeds meer.

Norm

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) streeft naar een vaccinatiegraad van 95 procent voor de eerste en tweede mazelenvaccinatie. Die norm wordt in Nederland nu niet gehaald. De conclusies uit het onderzoek van de sociale wetenschappers worden in december verwacht.

In de kinderopvang is een discussie gaande over verplicht vaccineren. ‘Als werkgevers werknemers verplichten zich in te enten, druist dat in tegen de wet op de privacy.’ Dat vindt Brancheorganisatie Kinderopvang (BK). ‘Hoe ver moet je gaan met het verplicht stellen van vaccineren?’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.