Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet gaat 20.000 ouders compenseren in toeslagaffaire

Het kabinet trekt een half miljard euro uit om ouders te compenseren die in de problemen kwamen doordat ze (onterecht) kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. Het gaat mogelijk om zo'n 20.000 ouders.
Willemien den Ouden, voorzitter Piet Hein Donner en Jetta Klijnsma tijdens een persconferentie over het eindrapport van de Donner-commissie. Foto: ANP

De stap komt na het rapport van de commissie-Donner die onderzoek deed naar de kwestie. Op een aantal punten gaat het kabinet verder dan de aanbevelingen van de commissie, laten de staatssecretarissen Alexandra van Huffelen (Financiën) en Tamara van Ark (Sociale Zaken) weten.

Het gaat onder andere om ouders die kindertoeslag kregen en onterecht werden aangemerkt als fraudeur. Hierdoor kwamen duizenden ouders in de problemen. Ook andere ouders die zijn gedupeerd door hardheid van het toeslagenstelsel krijgen compensatie.

‘Ingewikkeld en pijnlijk onderwerp’

Premier Mark Rutte spreekt van een ‘ongelofelijk ingewikkeld en pijnlijk onderwerp’. De affaire kostte eerder staatssecretaris Menno Snel van Financiën de kop.

Van Huffelen: ‘Er is in de uitvoering van toeslagen veel fout gegaan en dat had nooit mogen gebeuren. Ik heb met eigen ogen gezien hoe groot de impact is op ouders. Ik bied daarom aan alle getroffen ouders mijn oprechte excuses aan. Compensatie is hier op zijn plaats. Daarnaast wil ik ook de menselijke maat in het toeslagenstelsel terugbrengen, waardoor we het vertrouwen in de overheid kunnen herstellen.’

Crisisorganisatie

Het kabinet streeft er naar om zoveel mogelijk ouders in 2021 hun geld uit te keren. Een speciaal opgerichte crisisorganisatie gaat de maatregelen uitvoeren. Van de 500 miljoen is 390 miljoen bedoeld voor compensatie en 110 miljoen voor de uitvoering.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.