Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Judith van der Meul – BSO-programma

De zomervakantie is in volle gang. De eerste twee weken voor de BSO-kinderen zitten er bijna op. Het programma draait, en gelukkig merken we elke vakantie weer dat we kwalitatief groeien qua voorbereiding, samenwerking en uitvoering.

Weken voorafgaande aan de zomervakantie begint het ‘molentje te draaien’. De twee medewerkers verantwoordelijk voor de BSO, geven elke collega (van babygroep tot BSO-groep) een brief met daarin het verzoek een BSO-dag voor te bereiden en uit te voeren.
Alle data worden binnen twee weken ingevuld en eerste ideeën goedgekeurd of zonodig (in overleg) bijgesteld.
Naar aanleiding van dit overzicht ontvangt eenieder een in te vullen schema voor wat betreft programma, boodschappen en budget.bAls deze door het management zijn goedgekeurd kan de betreffende medewerker aan de slag met de daadwerkelijke voorbereiding op zijn of haar sportdag, themadag of uitstapje. Ouders worden voor de vakantie via de mail op de hoogte gesteld van welke activiteiten op welke dag plaatsvinden.

De diversiteit in het aanbod, maar vooral het enthousiasme waarmee een dag wordt uitgevoerd is voor de BSO-kinderen dankzij deze werkwijze groot. De ene medewerker is namelijk graag creatief aan de slag, de ander liever met beweging en weer een ander met kokerellen of muziek. En hetgeen je leuk vindt, presenteer je het beste is inmiddels onze overtuiging.
Sommigen collega’s hebben weinig BSO-ervaring, maar vinden het ondanks dat, leuk om mee te doen aan de voorbereiding en uitvoering. Voorkeur van medewerkers speelt daarin dus de grootste rol. Sommigen kiezen voor waterspelletjes of knutselactiviteiten waarvan ze vroeger zelf hebben genoten, anderen geven de voorkeur aan een thema waar ze hun belangstelling of hobby hebben liggen, zoals een uitstapje ‘Muiderslot’ of een Italiaanse kookmiddag.

Een beeldende samenvatting van zes weken zomer volgt middels een herinneringsboekje voor alle kinderen na de vakantie. Dit boekje bevat een selectie van de foto’s die we van elke dag maken. Reacties van ouders zijn positief. Door vooraf het programma te ontvangen en achteraf het fotoboekje in te zien, hebben ouders een aardig beeld van de BSO-weken van hun kind.
Ook wij zijn meer dan tevreden met deze gang van zaken. Er is de afgelopen jaren hard gewerkt om deze werkwijze goed neer te zetten en succesvol uit te voeren. Door de voldoening op de gezichten van de kinderen en de medewerkers (ahum: ‘Moe maar voldaan’), is dit het vele werk dat er in de schoolvakanties zit dubbel en dwars waard.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.