Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jonge baby’s zien verschil tussen goed en kwaad

Baby’s van zes maanden zien al het verschil tussen goed en kwaad. Onderzoekers van de universiteit van Kyoto zagen dat baby’s op deze leeftijd al konden inschatten wie de dader, wie het slachtoffer en wie de beschermengel was.
Baby-held.jpg
Baby's van 10 maanden kunnen

Dit melden o.a. RTL Nieuws en de Nationale Zorggids na publicatie van het onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. De onderzoekers van de Japanse universiteit bekeken 132 baby’s terwijl die een eenvoudige, PacMan-achtige tekenfilms voorgeschoteld kregen. Na afloop koos een overgrote meerderheid van de baby’s voor de held.

Intenties inschatten

Vier maanden later, als kinderen rond de 10 maanden oud zijn, kunnen baby’s de intentie van iemand inschatten. Hoewel de kleintjes van 6 maanden dus wel voor de held kozen, zagen de onderzoekers dat ze niet herkenden of de held expres een held was of die rol per ongeluk speelde. Na 10 maanden zien kinderen de intentie van iemand anders wel.

Helden

Dat kinderen al heel jong zien wie er een held is en wie een dader was al bekend, maar het was nog niet bekend hoe jong. De volgende vraag waar de onderzoekers zich over willen buigen, is hoe kinderen hun bewondering voor een held gebruiken in de praktijk.

Hoogleraar cognitieve psychologie Elizabeth Spelke toonde in het najaar van 2016 aan dat baby’s van tien maanden oud al kunnen inschatten wat een ander denkt. Lees meer

Bekijk de publicatie van het onderzoek in Nature (Engelstalig)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.