Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Jeannette Doornenbal overleden

Op 12 maart overleed Jeannette Doornenbal, voormalig lector Jeugd, Educatie en Samenleving aan de Hanzehogeschool in Groningen. Al geruime tijd was ze ernstig ziek. Adviseur Job van Velsen werkte veel met haar samen en kijkt op persoonlijke manier terug op haar werk en leven.
Jeanette_Doornenbal_overleden
Jeanette Doornenbal

Afgelopen september verliep de pensionering van Jeannette Doornenbal in stilte. Haar relaties kregen een afscheidsmail, maar Job van Velsen vond toen dat zij nog wel even in het zonnetje gezet mag worden vanwege haar onschatbare bijdragen aan de ontwikkeling van brede scholen en IKC’s.

‘(….)Hoewel ik de ambitie van integraal werken onderschrijf en begrijp, lijkt het me niet verstandig om het woord school los te laten ten gunste van centrum. Het doel zou niet moeten zijn om school te schrappen. De ambitie zou moeten zijn om in de brede school het karakter van de school zelf te veranderen, zodat het een tussentijd en tussenruimte wordt die kinderen tot leren brengt. Centrum, sorry, riekt naar dienstverlening. Maar opvoeding en onderwijs zijn geen dienstverlening. Ze hebben niet alleen een instrumentele maar bovenal een intrinsieke waarde: kinderen tot leren brengen voor zichzelf en voor de samenleving. … Vergeef me dit uitstapje. Waar waren we gebleven? School is tussentijd en ruimte om tot leren te komen. Kinderen zijn daar van nature op voorbereid.’

Aan het woord is lector Jeannette Doornenbal op 7 november 2010. Als Landelijk Steunpunt Brede Scholen organiseerden we het 7e Brede Schoolcongres, de voorganger van de Landelijke IKC dag. Bijna tien jaar later ging ze met pensioen en op 12 maart overleed ze op 66-jarige leeftijd.

Samenwerken

U merkt ongetwijfeld veel warmte in mijn woorden. Dat klopt en dat komt omdat ik gedurende de 14 jaar dat Jeannette werkzaam was als lector, al die tijd zo ontzettend prettig heb mogen samenwerken met haar en het lectoraat. 14 jaar geleden begon ik als adviseur brede scholen en projectleider van het Landelijk Steunpunt brede Scholen. Jeannette was in die tijd zeer betrokken bij de ontwikkeling van de Groningse Vensterscholen en trok steeds vaker het land in om haar kennis met een breder publiek te delen. Zo kwamen toen ergens onze paden samen. Vervolgens trokken we er met enige regelmaat samen op uit om zoveel mogelijk mensen te inspireren en te informeren over brede scholen en kindcentra. Bijvoorbeeld tijdens het jaarlijks brede schoolcongres of op de Landelijke IKC dag. Of door middel van een publicatie in een glossy magazine voor professionals op de Antillen, met als titel ‘The Lessons Learned van de brede school.

Community School

Zelfs in de USA hebben we de Dutch Community School met elkaar op de kaart gezet. Dat was tijdens het congres van de Coalition for Communityschools in Philadelphia, waar we samen, zéér geconcentreerd en gedreven, een deelsessie verzorgden. Maar die persoonlijke mijme ringen zijn voor u wellicht minder interessant. Veel boeiender zijn alle belangrijke onderzoeken en publicaties van haar hand. Lees bijvoorbeeld eens de publicatie Plek voor ieder kind,  i.s.m. Pact voor Kindcentra. Of download het boekje Opgroeien doe je maar één keer van de site van de Hanzehogeschool.

Inclusie

Thema’s als inclusie en het belang van een sterk pedagogisch fundament worden concreet en komen tot leven op de wijze waarop Jeannette erover spreekt en schrijft. Zeker ook door het gebruik van fragmenten uit minder bekende, maar o zulke mooie films.

Jeannette, veel dank voor je bevlogenheid en vele wijze woorden, dat allemaal steeds weer in het belang van kinderen! Jouw ‘ploegen en bouwen’ heeft zo enorm bijgedragen aan de ontwikkeling én de kwaliteit van brede scholen en kindcentra!

Hier kunt u de bewerkte samenvatting lezen van Jeannette’s afscheidsrede, over 14 jaar ploegen en bouwen. Deze is in verband met het coronavirus in briefvorm naar relaties en vrienden verzonden.

1 REACTIE

  1. Een erg verdrietig bericht, een collega uit 1000-den is er niet meer. De herinnering aan een warme mens met een scherp oog en oor voor kinderen, onderwijs en de maatschappelijke impact van onderwijs op onze samenleving. Ik ben er even stil van.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.