Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Januari/februarinummer Kinderopvang gepubliceerd

Abonnees van tijdschrift Kinderopvang kunnen de artikelen ook digitaal bekijken, hier op Kinderopvangtotaal.nl. Zojuist is het januari/februarinummer gepubliceerd.

In dit nummer, zetten we stevig in op het lastige, maar belangrijke onderwerp seksueel misbruik in de kinderopvang. De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang besteedde aandacht aan dit onderwerp. En dan vooral aan de vraag hoe je als kinderopvangorganisatie seksueel misbruik kunt voorkomen en wat je moet doen als je in zo’n situatie belandt. In dit artikel bekijken we dit vanuit de ogen van de pedagogisch medewerker. Stel dat je een nietpluisgevoel hebt bij een collega, wat kun je dan het beste doen? ‘Altijd op je onderbuikgevoel reageren’, zegt psycholoog Aafke Scharloo. Lees in dit artikel wat ze hier precies mee bedoelt.

Professionele genegenheid

Verderop in het nummer zetten we de ideeën van de Britse wetenschapper Jools Page uiteen. Zij introduceerde de term ‘Professional Love’ nadat ze erachter kwam hoeveel moeite pedagogisch medewerkers hebben met het tonen van liefde en genegenheid aan kinderen. Oorzaak: misbruikincidenten waardoor professionele opvoeders onder een vergrootglas zijn komen te liggen. Ze zijn bang om het verkeerd te doen in de ogen van ouders of in de ogen van een kind. Professional Love is in het Nederlands vertaald naar Professionele Genegenheid. Pedagoog Simon Hay vertelt hoe hij met dit thema aan de slag wil gaan binnen zijn organisatie KindeRdam in Rotterdam.

Buiten slapen

Buiten slapen in de kinderopvang is niet iets nieuws, maar gezien de sceptische reacties over dit onderwerp leek het ons goed om dit weer eens onder de aandacht te brengen. Wist je bijvoorbeeld dat kinderen ook in de winter prima buiten kunnen slapen? En wat doe je als het echt vriest of als het regent? Lees de antwoorden in dit artikel.

Pedagogiek

Natuurlijk staan er ook weer pedagogische artikelen in tijdschrift Kinderopvang. Het observeren en begeleiden van speelgedrag van kinderen is belangrijk, maar weet je ook wat het belang is van documenteren? In de Reggio Emilia-pedagogiek is dit heel gebruikelijk. Orthopedagoog Natasja de Kroon legt uit waarom dit zo belangrijk is en geeft praktische tips hoe je goed documenteert. In de serie De Babyspecialist gaan we in op het begeleiden van de razendsnelle ontwikkeling van baby’s. Bij Stichting Kinderopvang Haarlemmermeer besteden ze net zoveel aandacht aan kinderen met een (taal)achtertand als aan kinderen met een voorsprong. Ook al zijn daar minder middelen voor. Manon Robben – Boelé (VVE & Zorgcoördinator) legt uit waarom het toch een extra investering waard is.

Vluchtelingen

Sardes helpt professionals bij het begeleiden van vluchtelingenkinderen. Deze groep is niet over één kam te scheren. Toch zag Paulien Muller, onderzoeker bij Sardes, vijf problemen waar pm’ers die met deze kinderen werken, regelmatig mee te maken krijgen: taal, trauma, grenzen stellen, houding ten opzichte van de kinderopvang en cultuurverschillen. Herken je deze problematiek? Dan is dit artikel zeker een must.

Bekijk hier alle edities van tijdschrift Kinderopvang (vanaf 2016)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.