Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inschrijving startgroepen peuters begonnen

Inschrijving startgroepen peuters begonnen

Scholen die in nauwe samenwerking met een kinderopvang en/of peuterspeelzaalorganisatie mee willen doen aan de pilot peuteronderwijs kunnen zich vanaf nu inschrijven voor het project. Het eerste jaar is er 1,7 miljoen euro subsidiegeld beschikbaar en in de jaren erna ruim 4 miljoen euro.

Loting in september
Alleen het schoolbestuur kan de aanvraag indienen. Voorwaarde is o.a. dat de school geen reken- of taalzwakke school is en geen zwakke of zeer zwakke school is. Een notaris zal door middel van een loting begin september bepalen aan welke scholen de minister subsidie verleent. De scholen worden in categorieën onderverdeeld waarbij wordt gekeken naar de grootte van de gemeenten. Ook zijn er aparte categorieën voor scholen in de drie krimpregio’s: Noordoost Groningen, Parkstad Limburg en Zeeuws-Vlaanderen. De scholen die worden ingeloot, kunnen direct met de proef beginnen. Na een jaar wordt gekeken of er voldoende voortgang is geboekt en kunnen scholen nog eens 3 jaar subsidie ontvangen.

Nauwe samenwerking
Doel van de proef is om te onderzoeken of de leeromgeving van de basisschool peuters met een risico op een taalachterstand kan stimuleren in hun ontwikkeling, zodat hun prestaties op de basisschool kunnen verbeteren. De schoolleider voert de regie over het inhoudelijke aanbod voor de peuters en de doorlopende ontwikkel- en leerlijn vanaf de startgroep t/m groep 8. De kinderen uit de startgroep zitten fysiek op het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal. Een nauwe samenwerking tussen de school en het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal is daarom vereist.

Werkwijze
De startgroep bestaat uit maximaal 16 peuters in de leeftijd van 2 of 3 jaar. In de startgroep wordt voorschoolse educatie aangeboden. In de huidige voorschoolse educatie is sprake van 2 pedagogisch medewerkers (mbo-niveau) op een groep. In het experiment staat er naast een pedagogisch medewerker, een begeleider (pabo-niveau) op de groep, die samen resultaatgericht gaan werken. Ook wordt er meer voorschoolse educatie per week aangeboden dan nu het geval is; minimaal vijf dagdelen (of 12,5 uur) in plaats van 4 dagdelen (of 10 uur). De ouders van de kinderen worden actief betrokken bij de proef. Ook worden de effecten van de proef onderzocht.

Het aanmeldingsformulier kan worden opgevraagd bij het Informatiecentrum Onderwijs Primair Onderwijs (ICO), telefoonnummer 079-3232333.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.