Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ik verloor mijn baan en mijn kind door de toeslagaffaire’

Janet Ramesar uit Den Haag was een van de ouders die ten onrechte werden beschuldigd van kindertoeslagfraude. Ze raakte haar baan kwijt, kreeg gezondheidsproblemen en moest tot overmaat van ramp haar kind afstaan. In het AD vertelt ze haar verhaal.

Fotolia

Tien jaar geleden begon het. Janet Ramesar had volgens de Belastingdienst niet aangetoond dat ze betaald had voor kinderopvang van haar zoontje. Fraude, aldus de fiscus. ‘Ik had jaaropgaven niet aangeleverd, zeiden ze. Inmiddels heb ik mijn dossier, drie ordners dik. Dan lees je een brief waarin staat dat ik stukken niet aangeleverd heb en die gevraagde stukken zitten even verderop ertussen,’ vertelt ze in het AD.

Uiteindelijk moest Janet 40.000 euro terugbetalen. ‘Er kwam natuurlijk rente bij. En aanmaningskosten. Ik moest 1000 euro per maand terugbetalen. Ik had een goede baan, maar niet zo goed. Er volgde loonbeslag en dan ga je schuiven met rekeningen.’

Veilig Thuis

Ze verloor uiteindelijk haar baan op de financiële administratie bij BMW toen bekend werd dat ze in de schuldsanering zat. ‘In 2019 kreeg ik ook nog Veilig Thuis op mijn dak. Ik moest 5 februari naar de school van mijn zoontje komen en kreeg daar te horen dat ik niet meer goed voor hem kon zorgen. Hij moest bij zijn vader gaan wonen. Het voelde als een overval. ‘Dan kun jij de hulp krijgen die je nu niet krijgt, mama’, zei hij. Huilend liep ik naar huis. Het zou tijdelijk zijn, maar het werd permanent.’

Haar stem trilt als ze erover vertelt. Van alle ellende in haar leven deed het afnemen van haar zoontje het meeste pijn. ‘Hij is 13 jaar en heeft door alle stress geen onbezorgde jeugd gehad. Het gaat nu weer goed met hem. Ik spreek hem elke dag en hij komt weer langs bij me.’

Lees het hele artikel hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.