Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huidfonds roept kinderopvang op voor preventiecampagne

Frida Noordzij
Jaarlijks organiseert het Huidfonds de Zonnetjesweek op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en bij gastouders, om goede zonbescherming onder de aandacht te brengen. Dit jaar vindt de Zonnetjesweek plaats van 15 tot 19 april.
Huidfonds

Hoewel het genieten is als warme zonnestralen op de huid schijnen, is het ook zorg om zeker de kwetsbare huid van kinderen goed te beschermen tegen de zon. Het Huidfonds vraagt jaarlijks in de kinderopvang aandacht voor deze doelgroep tijdens de Zonnetjesweek. Niet alleen professionals krijgen informatie over goede zonbescherming, ook kinderen leren op speelse wijze (bijvoorbeeld met het ‘insmeerliedje’ en kleurplaten) over de zon en zonbescherming.

Onderzoek

Uit praktijkgericht vooronderzoek, dat het Huidfonds heeft uitgevoerd bij tien kinderdagverblijven in de Randstad, blijkt dat jonge kinderen nog lang niet altijd goed genoeg worden beschermd tegen de zon. ‘Richtlijnen en protocollen van de kinderdagverblijven richten zich voornamelijk op het insmeren van de kinderen en het ontwijken van de zon tussen 12.00 en 15.00 uur. Er wordt door 64,3% van de kinderdagverblijven nog te weinig gedaan aan voorlichtende activiteiten bij de kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders/verzorgers’, meldt het Huidfonds.

Ouders

Hoewel ouders redelijk goede kennis hebben over huidkanker(preventie), zouden zij nog meer kunnen leren over UV-straling, zonbeschermende maatregelen en huidonderzoek. ‘Ouders gaven aan een voorkeur te hebben om via een folder, brochure of website op het kinderdagverblijf, bij een gezondheidsinstelling of thuis te worden geïnformeerd.’

Huidkanker

‘Blootstelling aan zonlicht op kinderleeftijd lijkt de grootste oorzaak om op latere leeftijd huidkanker te krijgen’, meldt het Huidsfonds op hun website. ‘Laten we ons samen sterk maken voor een huidkankervrije generatie.’ Op de website van het Huidfonds staat een online quiz voor professionals en ouders om hun kennis te testen

Aanmelden

Mee doen aan de Zonnetjesweek? Vul het aanmeldformulier in en ontvang begin april de benodigde voorbereidingsmaterialen voor de Zonnetjesweek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.