Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Honderden ernstig gedupeerden krijgen nog geen toeslagcompensatie

Zo'n 400 tot 500 gedupeerde ouders die door de toeslagaffaire in grote financiële problemen zitten, worden de komende maanden nog niet gecompenseerd. Reden daarvoor? De Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (uit) heeft een tekort aan mensen.
Fotolia

Dat blijkt uit vertrouwelijke, interne stukken waar RTL Nieuws en dagblad Trouw inzage in hadden, melden beide media.

Gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire moeten nog zeker maanden wachten op compensatie. De Belasting heeft zicht op deze ouders, maar helpt hen niet, schrijft Trouw.

“Niet alleen het tekort aan medewerkers bij de UHT speelt hierin een rol, ook zijn er nog geen knopen doorgehakt bij de ambtelijke en politieke top over de kaders waarbinnen mensen ruimhartig gecompenseerd moeten worden. Meerdere bronnen bevestigen dat er geen besluiten worden genomen, uit vrees voor precedentwerking. Ofwel: de angst dat ouders in de toekomst bij vergelijkbare situaties aanspraak kunnen doen op compensatie bij de Belastingdienst.

‘Pas op de plaats maken’

Staatssecretaris Van Huffelen (Toeslagen) zei dinsdag in een brief aan de Kamer dat mogelijk pas vanaf november ouders op ‘grotere schaal’ geholpen kunnen worden. Wat dat in de praktijk betekent blijkt uit vertrouwelijke vergaderstukken. Daar wordt gesproken van ‘een pas op de plaats maken’, hoewel Van Huffelen dat naar buiten toe niet zo wil noemen. Zij spreekt van ‘een ander tempo volgen’.

In de brief aan de Tweede Kamer schrijft de staatssecretaris dat ‘met hoge prioriteit wordt doorgegaan met de behandeling van een aantal ouders in zeer complexe en schrijnende situaties’. In de praktijk blijken dat er slechts 40 te zijn de komende maanden, stelt de hoogste ambtenaar van Toeslagen. “De lessen daaruit moeten we gebruiken voor de anderen.” In het topoverleg adviseert het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid voor de Kamer te verzwijgen dat de groep die wel geholpen wordt zo klein is: “Geadviseerd wordt het getal 40 niet te noemen.” Donderdag moet Van Huffelen zich in een steeds kritischer Kamer verantwoorden.”

Bron: Trouw

Trouw en RTL Nieuws concluderen dat er dit jaar geen 220 miljoen euro wordt uitgetrokken voor compensatie, maar hooguit 100 miljoen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.