Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe langer je moederschap duurt, hoe minder gelukkig je bent

Vrouwen met kinderen zijn in de eerste levensjaren van het kind gelukkiger dan vrouwen zonder kinderen. Op de langere termijn is het juist andersom. Dat blijkt uit een Nederlandse studie.
© Konstantin Yuganov / stock.adobe.com

Moederschap en het (bewust) niet hebben van biologische kinderen hebben beide een grote betekenis voor vrouwen, aldus de onderzoekers. Maar de impact op het psychisch welzijn verschilt op de korte en lange termijn.

In de studie werden vrouwen met en zonder kinderen over een periode van 12 jaar gevolgd. 239 moeders werden gematcht met 239 vrouwen zonder kinderen. Dit op basis van een aantal relevante achtergrondkenmerken.

Drie tijdspunten

Het psychisch welbevinden van de vrouwen werd op drie tijdspunten gemeten: voor de zwangerschap, na de bevalling en op de langere termijn. De verschillen in psychisch welbevinden werden zowel in beide groepen als tussen beide groepen gemeten.

Het wel of niet hebben van kinderen blijkt een significant verschillende impact te hebben. De gemiddelde scores van vrouwen zonder kinderen zijn betrekkelijk stabiel. De gemiddelde scores van vrouwen met kinderen zijn hoger voor de zwangerschap en na de bevalling, maar lager op de langere termijn.

Minder inkomen

Mogelijke oorzaken zijn kinderen met gezondheidsproblemen, een verminderde relatietevredenheid, een afname van het inkomen, de tijdsbesteding aan huishoudelijk werk en de afname van het aantal werkuren. Ondersteuning van moeders is daarom niet alleen noodzakelijk kort na de bevalling, maar ook op de langere termijn, aldus de onderzoekers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.