Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe herken je autisme bij jonge kinderen?

De diagnose autisme kan meestal pas worden gesteld als een kind vier of vijf jaar oud is. Toch is het goed, vindt Swanet Woldhuis van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA), dat pedagogisch medewerkers al eerder op signalen letten. Maar waar moet je op letten?
Autisme.jpg
Woldhuis raadt pedagogisch medewerkers af om ouders bij een vermoeden te vertellen dat hun kind autisme heeft. - Foto: Don Bayley / iStock / Thinkstock

Een kind het stempel autisme opplakken, doe je als pedagogisch medewerker niet zomaar. En dat is maar goed ook, vindt Swanet Woldhuis. ‘Het is verstandig en professioneel om hierin terughoudend te zijn.’ Waar zij zich wel zorgen over maakt, is dat kinderopvangprofessionals vaak niet weten hoe ze autisme op jonge leeftijd kunnen herkennen en hoe ze ouders over hun bevindingen informeren. Zij pleitte eerder al dat professionals die met kinderen werken bijscholing zouden moeten krijgen op dit gebied.

Checklist

Woldhuis is geen voorstander van een checklist om te kijken of een kind inderdaad autistisch is. Er is zo’n lijst beschikbaar waar jeugdartsen mee werken, maar het voert volgens haar te ver om die in de kinderopvang te gebruiken. Er is wel een korte lijst van aandachtspunten:

Bij 12 maanden:

  • Het kind brabbelt niet
  • Heeft geen interesse in andere mensen
  • Lacht niet naar anderen
  • Reageert niet wanneer hij of zij wordt toegesproken
  • Maakt geen gebaren (wijzen en zwaaien)
  • Bij 18 maanden: Het kind maakt nog geen functioneel gebruik van woorden
  • Bij 24 maanden: Het kind gebruikt nog niet spontaan tweewoordzinnen
  • Elke leeftijd: Je ziet een terugval in eerder verworven taal- of sociale vaardigheden

Communicatie ouders

Woldhuis raadt pedagogisch medewerkers af om ouders bij een vermoeden te vertellen dat hun kind autisme heeft. ‘Je kunt ouders wel vertellen wat normaal gedrag zou zijn op deze leeftijd en op welke punten het kind lijkt af te wijken. Je helpt hen dan met jouw professionele observaties, maar je trekt geen conclusie.’

Uit Japans onderzoek blijkt dat te vroeg geboren baby’s in hun eerste levensjaar minder interesse tonen in andere mensen dan voldragen baby’s. Dit verheldert waarom premature baby’s meer risico lopen op autisme. Lees meer over dit onderzoek

Wil je meer weten over autisme en wat de Nederlandse Vereniging voor Autisme aan trainingen en informatie te bieden heeft? Ga naar www.autisme.nl.

In het novembernummer van vaktijdschrift Kinderopvang verschijnt een uitgebreider artikel over autisme met meer uitspraken en adviezen van Swanet Woldhuis. Dit nummer ligt op vrijdag 4 november bij de abonnees.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.