Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Het is tijd voor een nieuw kinderopvangsysteem’

Nieuw

Belangenverenigingen en emeritus hoogleraar pedagogiek Louis Tavecchio zijn het er in de Volkskrant over eens dat de huidige opzet voor kinderopvang op de schop moet. ‘Het kinderopvangbeleid is vlees noch vis’ zegt Tavecchio. ‘De versplintering is voor kinderen niet optimaal.’

In het artikel spreken daarnaast de Brancheorganisatie Kinderopvang, BOinK, het Landelijk Platform Peuterspeelzalen en de MOgroep Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening zich uit voor een systeem waarin alle kinderen terechtkunnen, ongeacht het inkomen van hun ouders, de woonplaats en of er achterstand in hun ontwikkeling is.

Vermenging noodzakelijk
‘Het is nu eigenlijk een zooitje’ zegt Ton Biesta van het Landelijk Platform Peuterspeelzalen. Ernst Radius van de MOgroep zegt: ‘Peuterspeelzalen sluiten en lager opgeleide ouders stoppen met kinderopvang, bijvoorbeeld na ontslag. Ze houden de kinderen thuis.’ Juist dat laatste baart Gjalt Jellesma van BOinK zorgen. Hij wijst op het belang van vermenging van kinderen met en zonder achterstand. ‘Zolang zij niet met elkaar spelen, heeft een vroeg-educatief programma amper effect.’

Het kabinet is aan zet
Ook wethouders stuurden onlangs een brief aan de formateurs waarin ze pleitten voor harmonisatie van kinderopvangregelingen. Maar het ministerie van Sociale Zaken liet de Volkskrant weten dat de roep om een ander systeem aan het nieuwe kabinet is.

Kies nu voor kinderen
De plannen die Louis Tavecchio en de belangenverenigingen voor ogen hebben, sluiten naadloos aan op het onlangs gepresenteerde plan Kies nu voor Kinderen. Hierin pleiten de initiatiefnemers het Kinderopvangfonds en de Bernard van Leer Foundation voor laagdrempelige kinderopvang voor alle kinderen vanaf twee jaar. Ze hebben tegelijk het financiële plaatje van een dergelijk systeem uitgewerkt en hieruit blijkt dat een vriendelijker systeem de overheid niet meer hoeft te kosten dan kinderopvang nu kost.

Bron: Volkskrant
ANP Photo, Lex van Lieshout

3 REACTIES

 1. Even kort ik stoor mij aan het feit dat gastouders weer in het verdomhoekje komen.
  De gastouder moet voldoen aan alle criteria die de wetgeving stelt. Diploma Helpende Zorg en Welzijn en EHBO. De gastouder moet zijn huis volgens de criteria van de GGD veilig maken en wordt ook door hen geïnspecteerd. Het gastouderbureau doet veel aan deskundigheidsbevordering en pedagogische ondersteuning. Kortom niet professioneel en maar in de prullenbak gooien. Lijkt mij niet! Het systeem mag inderdaad worden geëvalueerd worden naar redelijkheid en billijkheid maar dan in totaal.

 2. Lees alle reacties
 3. Laat IEDEREEN nou eens zijn HANDEN AF HOUDEN van de kinderopvang. Hoe moeten moeders werken met kinderen tussen de 0-2 jaar. Ik ben het met de vorige schrijver geheel eens. 3 maanden kinderopvang toeslag bij ontslag is niet reeël. Dit moet verhoogd tot minimaal 6 maanden. Hoe werkt het beter? Gooi het gastouderschap op de schop. Hier zouden alleen maar PM-ers kunnen mogen werken. Gastouders zijn alleen, hebben niet de diploma’s die een leidster op de groep heeft en vangen vaak meer kinderen op dan 1 leidster op de groep mag opvangen.
  Ik hoor om me heen dat het gastouderschap aan alle kanten nog steeds uitgemolken wordt door de opa’s en oma’s en familie leden. Bezuinig hier op. Ik hoor mensen zeggen: Mijn kind gaat niet naar het kdv. maar naar mijn familie, ook als er besloten wordt geen vergoeding meer te geven aan gastouders.
  Er wordt hier ontzettend veel in mijn ogen, misbruik gemaakt van het potje. Kabinet doe je ogen open en stop het in juiste kinderopvang. Gastouders die bereid zijn hetzelfde papier te behalen, moeten hier ook de gelegenheid voor krijgen en aantonen dat ze ermee bezig zijn. Geef ze b.v. 2 jaar de tijd.
  Blijven gastouders er dan nog 2 jaar gebruik van maken, terwijl ze matig tot niet presteren om enkel open te blijven, dan mag er best een boete volgen. Zo krijg je een eerlijkere kinderopvang. Familie leden zouden geen kinderen van elkaar mogen opvangen. Zo voorkom je dat er misbruik van wordt gemaakt.

 4. Is het echt zo’n zooitje? Er is nu ruimte in de gastouderopvang en op de kinderdagverblijven, dus ouders kunnen mooi kiezen welke kwaliteit ze voor hun kind willen.
  Het is logisch, dat de vraag naar opvang op peuterspeelzalen afneemt; de meeste ouders werken, dus hebben ze geen behoefte aan 2 uur opvang.
  Het is wel jammer, dat ouders, als ze 3 maanden werkeloos zijn, geen toeslag meer krijgen; het geld om de kinderopvang te betalen is er dan vaak niet. Het is dus een goede zaak deze regel aan te passen, maar om nu een heel nieuw kinderopvangsysteem op te zetten lijkt me verre van gewenst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.