Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het Didam-arrest: wat betekent het voor kinderopvangorganisaties en integrale kindcentra?

Het Didam-arrest in het kort: dat overheden onroerende zaken niet mogen aanbieden aan één partij, wanneer je kunt verwachten dat er meer gegadigden zijn. Klinkt eenvoudig, maar het roept veel vragen op. Bij gemeenten, maar ook bij integrale kindcentra en kinderopvangorganisties.
didam-arrest
Foto: Fotolia

Het arrest uit 2021, toen de Hoge raad uitspraak deed in een zaak over de verkoop van het voormalig gemeentehuis in de gemeente Montferland, was afgelopen tijd onderwerp van gesprek tijdens bijeenkomsten van Bouwstenen voor Sociaal. Duidelijk is, dat de verschillende instanties in lastige situaties terecht kunnen komen. Samen met professionals beantwoordt Bouwstenen voor Sociaal veelvoorkomende vragen. Het platform legt uit wat er nodig is om volgens de wet te handelen, maar ook waarover nog onduidelijkheid bestaat.

Verhuurcontracten

Ook huur en erfpacht vallen onder het Didam-arrest. Gemeenten kunnen zich bijvoorbeeld afvragen hoe ze om moeten gaan met het verlengen of afsluiten van een verhuurcontract met een kinderdagverblijf in een multifunctioneel gebouw, waar ook de samenwerking met een school van belang is. Hoe kan je een goedlopende samenwerking borgen of ruimte geven aan nieuwe partijen?

Uitzondering

Uitzonderingen op de uitspraak zijn mogelijk, als er – volgens vastgestelde criteria – maar één serieuze gegadigde is voor het gebouw. Zo zijn er mogelijkheden om binnen een integraal kindcentrum voorrang te bieden aan een kinderdagverblijf, maar dan moeten er heel wat stappen doorlopen worden. Volgens Bouwstenen is een kinderdagverblijf namelijk een commerciële partij voor wie – strikt genomen –  nauwelijks tot geen ruimte voor uitzondering is. Als die toch gemaakt wordt, dan moet een rechter beslissen of de argumenten voldoende steekhoudend zijn met het oog op de maatschappelijke doelen. ‘Gewenst is dat de kinderdagverblijforganisatie aansluit op deze doelen’, meldt Bouwstenen erbij.

Alle andere 19 vragen en antwoorden vind je hier.

Vervolgvragen

De antwoorden roepen ook vervolgvragen op. Daar gaat Bouwstenen voor Sociaal de komende periode mee aan de slag. Bouwstenen voor Sociaal roept iedereen op om zijn of haar kennis over het onderwerp in te brengen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.