Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schaken bij SWK kinderopvang

Susan Schaeffer
Schaakmat! Op de kinderopvanglocaties van de SWKGroep in Berkel en Rodenrijs maken kinderen vanaf 4 jaar kennis met schaken. Voor de kinderen van 7 jaar en ouder is er een groot schaaktoernooi georganiseerd.
Foto: SWK groep

De eerste weken wordt het schaaktalent met verschillende activiteiten aangewakkerd en kennis over schaken uitgebreid. De kinderen leren schaken met het speciaal ontwikkelde spelregelboekje Schaken doe je zo!. Voor de kinderen vanaf 7 jaar worden schaakpartijtjes georganiseerd. Ook worden speciale masterclasses gegeven. Na de oefenperiode gaat het echte SWKGroep schaaktoernooi van start. Met als knallend einde de grote finale van het schaaktoernooi in juni.

Schaken goed voor brein?

Veel mensen denken dat schaken positieve effecten heeft op de ontwikkeling van de hersenen. Kinderen die schaken zouden op school beter presteren als het gaat om vaardigheden als logisch denken, problemen oplossen, rekenvaardigheid, ruimtelijk inzicht en je concentreren. De Rijksuniversiteit Groningen doet momenteel onderzoek naar het effect van schaken op kinderen. De titel van het langlopende onderzoek is ‘Worden kinderen slimmer van schaken?’.

Lees ook: Executieve functies worden ook wel regelfuncties genoemd. Het zijn de denkprocessen die plaats vinden in je prefrontale cortex in je hersenen, oftewel: de verkeerstoren. Interessant, maar wat heeft dat te maken met wat jij doet op de groep? Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.