Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BK, BMK en BOinK: ‘Herschrijf werkwijze toezichthouder gezamenlijk’

Het advies van VNG, GGD-GHOR en het ministerie van SZW over het toezicht op het vaste gezichtencriterium en de drie-uursregeling laat nog te veel ruimte voor ongelijke behandeling, vinden BK, BMK en BOinK. Ze bieden daarom aan om de werkwijze gezamenlijk te herschrijven, zodat een duidelijk en landelijk uniforme werkwijze voor de toezichthouders tot stand kan komen.
Fotolia

Dat schrijven de branchepartijen BK, BMK en BOinK in een gezamenlijk brief aan de VNG, GGD-GHOR Nederland en het Ministerie van SZW.

In het advies van VNG, GGD-GHOR en het ministerie van SZW over de ruimte die een toezichthouder heeft bij het toezicht op het vaste gezichtencriterium en de drie-uursregeling, wordt ingegaan op de situatie waarin een kinderopvangorganisatie er alles aan heeft gedaan om zich aan de regels te houden. Er zijn voldoende structurele maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat er aan de regels wordt voldaan, maar door overmacht is dat nu niet gelukt. Het belang van de kinderen wordt daarbij niet geschaad. In dat geval adviseren de VNG, GGD-GHOR en SZW dat een toezichthouder geen overtreding noteert.

BK, BMK en BOinK maken zich nu zorgen over de invulling van de termen ‘overmacht’ en ‘het belang van de kinderen’. Ze vragen zich af hoe de inspecteurs zonder specifieke kaders moeten beslissen of sprake is van ‘overmacht’. Ook is niet duidelijk wat onder ‘het belang van de kinderen’ wordt verstaan.

Wat is ‘overmacht’?

Met betrekking tot het vaste gezichtencriterium, stellen de gezamenlijke brancheorganisaties zich op het standpunt dat er niet alleen sprake is van overmacht bij onvoorziene omstandigheden (bijvoorbeeld plotselinge ziekte of calamiteiten), maar als gevolg van de toenemende personeelstekorten, ook bij voorzienbare omstandigheden (bijvoorbeeld verlof, scholing). De branchepartijen vragen zich af of alle inspecteurs zich hiervan bewust zijn.

Rechtsongelijkheid

De branchepartijen verwachten hierdoor verschillen in inzicht tussen inspecteurs en daarmee rechtsongelijkheid voor de kinderopvangorganisaties. BK, BMK en BOinK pleiten er daarom voor dat de afweging van de inspecteur in de inspectierapporten zo transparant mogelijk en voldoende gemotiveerd wordt opgenomen.

De organisaties hopen dat de aangekondigde aanpassing van de Beleidsregel werkwijze toezichthouder kinderopvang per 1 januari 2020, bedoeld om de toezichthouders en handhavers te ondersteunen om invulling te geven aan de nieuwe werkwijze, deze duidelijkheid wel gaat bieden. De organisaties bieden daarom aan om mee te werken aan het opstellen van de werkwijze.


Deze zomer trokken vijf kinderopvangorganisaties aan de bel met hun zorgen over de GGD-inspectie. In hun position paper schetsen ze de knelpunten maar ook hun oplossingen. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.