Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft Friese kinderopvang tweetalig

Bij tweetalige kinderopvang denken we al snel aan Engels als tweede taal. In Friesland gaat het in dat geval veel vaker over het Fries als tweede taal. Inmiddels voert de helft van alle kinderopvanglocaties in Friesland een tweetalig beleid van Nederlands en Fries.
Fries tweetaligheid.jpg
Foto: Gesundheit Nordhessen

Dit maakt het Sintrum Frysktalige Berne-opfang (SFBO) bekend. Deze organisatie begeleidt kinderopvangorganisaties bij het invoeren van een tweetalig beleid. Ze organiseert cursussen, ontwikkelt informatiemateriaal en doet onderzoek. Ook toetst ze de deelnemende instellingen op de kwaliteit van hun taalbeleid en taal-pedagogisch werken. Dat is nodig om stimuleringssubsidie te ontvangen die de Provincie Friesland hiervoor beschikbaar heeft.

Meer Fries

Kinderdagverblijf De Zeeparels van Kids First COP Groep is de tweehonderdste locatie die nu officieel is overgestapt op Nederlands en Fries. Er wordt al sinds 1989 gestreden voor meer Fries in peuterspeelzaalwerk en kinderopvang. Toen richten ouders de voorloper van SFBO op. Peuterspeelzaal De oesterkes was de eerste peuterspeelzaal waar officieel naast het Nederlands Fries werd gesproken.

Grote en kleine organisaties

Daarna ging het hard met het aantal tweetalige kinderopvanglocaties. In 2003 waren er nog 11 locaties, in 2010 groeide dit naar 100 en inmiddels zijn 200 kinderopvanglocaties officieel tweetalig. Dat betekent volgens het persbericht dat inmiddels ongeveer de helft van alle locaties in de provincie dit tweetalige beleid voert. Sommige organisaties hebben veel tweetalige locaties zoals Kids First COPgroep, Stichting Kinderopvang Friesland, Kinderwoud, Tiko Kinderopvang en Skik. Ook grote organisaties met locaties in Friesland doen mee (Doomijn en Smallsteps). Tot slot zijn er ook veel locaties van lokale aanbieders die officieel tweetalig zijn.

Tweetalige en Engelstalige opvang zijn populair. Ze blijken te voorzien in een behoefte die lang niet alleen bij expats bestaat. Maar de regels scheppen verwarring. Lees meer in dit artikel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.