Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handreiking: starten met voorschoolse educatie

Wat is voorschoolse educatie (VE) precies? Welke eisen worden er gesteld aan VE? En: welke stappen moet je als kinderopvangorganisatie nemen om VE-aanbieder te worden? De nieuwe Handreiking starters VE van het Gemeentelijk Onderwijsachterstandenbeleid (GOAB) geeft antwoord op deze vragen.
handreiking-starten-met-voorschoolse-educatie
Robert Kneschke / Stock.adobe.com

Voorschoolse educatie (VE) is onderdeel van voor- en vroegschoolse educatie (VVE), de verzamelnaam voor de methodische en systematische aanpak van de ontwikkeling van jonge kinderen. Voorschoolse educatie vindt plaats in een peuteropvanggroep en/of kinderdagverblijf en is bedoeld voor kinderen van 2 à 2,5 tot 4 jaar. Vroegschoolse educatie vindt plaats in basisscholen en is gericht op kinderen in de kleuterklassen.

Gelijke kansen

Met voorschoolse educatie voor peuters met een risico op een (taal)achterstand kunnen we de kansen van kinderen vergroten, stelt het GOAB. Dat is een doel dat aansluit bij de pedagogische opdracht van de kinderopvang; een maatschappelijke opdracht met hoge urgentie. Hoe eerder kinderen in beeld zijn en een gericht aanbod van ontwikkelingsstimulering krijgen, hoe beter hun kansen op een goede ontwikkeling.

Starten met voorschoolse educatie

kinderopvangorganisaties die overwegen te starten met een VE-aanbod, kunnen in de vernieuwde Handreiking starters VE allerlei informatie vinden over waar zij rekening mee moeten houden. Zoals: wat komt er allemaal kijken bij het aanbieden van VE? Aan welke wet- en regelgeving moet worden voldaan? Hoe wordt de VE georganiseerd en gefinancierd?

Handreiking starters VE

In de handreiking komen de volgende onderwerpen aan bod:

• Wat is (V)VE?
• Welke eisen worden gesteld aan VE?
• Hoe wordt VE gefinancierd?
• Wie houdt toezicht op VE?
• Welke stappen kun je nemen om VE-aanbieder te worden?

Meer lezen? Download de handreiking >>

Bron: GOAB

VE voor gezinnen in armoede: ‘Deze kinderen worden over het hoofd gezien’
Gratis voorschoolse educatie voor kinderen uit gezinnen met lage inkomens en dat verankeren in het landelijke armoedebeleid, daarvoor pleit dr. IJsbrand Jepma, senior onderzoeker/adviseur bij Sardes. ‘Achterstanden die deze kinderen oplopen in het voorschoolse zonder VE, worden vaak niet meer ingehaald in het schoolse. Dat is zorgelijk.’
Lees dit premium-artikel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.