Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grote verschillen in gebruik Stint in kinderopvang

Marianne Velsink
Een negatief advies van een onafhankelijk technisch onderzoeker over de Stint heeft enkele kinderopvangorganisaties alsnog doen besluiten om de elektrische bakfiets niet langer te gebruiken. Volgens onderzoeker Peter Coppes bevat de stint ‘structurele fouten’.
ANP

Coppes, directeur van een adviesbureau gespecialiseerd in elektrotechniek en werktuigbouwkunde, besloot om na het dodelijke ongeval een Stint helemaal uit elkaar te halen voor onderzoek. Volgens Coppes is er veel mis met het apparaat. ‘Ik kan wel tien redenen opnoemen om de Stint te laten staan’, zegt hij.

Kritiekpunten

Hij vindt het bijvoorbeeld onlogisch dat de bestuurder moet remmen door het handvat los te laten in plaats van aan te trekken. Dat is een tegennatuurlijke reflex in een spannende situatie, denkt hij. Hij heeft ook vraagtekens over de logica dat de bestuurder achterop staat in plaats van voorop. Het materiaal van het bakje waar de kinderen in zitten, vindt hij niet sterk genoeg. Bovendien mist hij extra bescherming zoals een kooi of rolbeugel. Verder kon hij enkele bouten met de hand losdraaien.

Officieel onderzoek

Ondertussen vindt er ook officieel onderzoek plaats naar het functioneren van de Stint en de oorzaak van het ongeluk. Dit gebeurt door de Inspectie Leefomgeving en Transport in samenwerking met Stintum, de fabrikant van de Stints. Edwin Renzen, de oprichter van Stint, zegt zelf vertrouwen te hebben in dit officiële onderzoek.

Toch de Stint laten staan

Ook veel kinderopvangorganisaties wachten liever de uitkomsten van dit officiële onderzoek af voor ze concluderen wel of niet verder te rijden. Maar er zijn wel organisaties die na het advies van Coppes hebben besloten om de Stint voorlopig toch te laten staan. De Drentse kinderopvangorganisatie SKID Kinderopvang besloot dit bijvoorbeeld, net als Koningskinderen in ’t Gooi. Tegen NH Nieuws zegt eigenaar van Koningskinderen Jelmer Kruyt: ‘Nadat vrijdag meer storingen bij de Stints bekend werden, hebben we besloten het zekere voor het onzekere te nemen en eerst de officiële onderzoeken af te wachten.’

Wel op de weg, niet over het spoor

Ondertussen zijn er ook nog organisaties die de Stint nog wel gebruiken. Kinderopvang Op Stoom neemt, na een week pauze, de Stints deze week weer in gebruik. Woordvoerder Janneke Groep, ook tegen NH Nieuws: ‘We hebben rekening gehouden met de emoties van de ouders en de medewerkers wat rust gegeven. Donderdag gaan we dus weer rijden, maar het blijft wel bij noodzakelijke ritjes.’ Kinderopvang Bink kiest voor een middenweg: De Stints blijven rijden, maar niet over spoorwegovergangen. Eerder werd namelijk gesuggereerd dat de magnetische straling bij het spoor de Stint op hol kon hebben gebracht. Ook dit moet nog onderzocht worden.

Buiten levensgevaar

Ondertussen kwam deze week ook het nieuws naar buiten dat de pedagogisch medewerker en het 11-jarige meisje dat het ongeluk overleefden, buiten levensgevaar zijn. De twee liggen nog altijd wel in het ziekenhuis. De politie heeft hen nog niet gesproken. Familie van de pm’er laten via de politie weten dankbaar te zijn voor alle steun. ‘Onze dochter en echtgenote is buiten levensgevaar. Wij willen iedereen bedanken voor de steun en hulp die wij krijgen van familie, vrienden, collega’s, ouders, kinderen, hulpverleners, bekenden en onbekenden. Het is hartverwarmend en het draagt ons in deze moeilijke periode. Onze gedachten gaan tegelijkertijd uit naar de andere gezinnen die hierbij betrokken zijn. Wij wensen hun veel kracht toe.’

Vanuit de kinderopvang bestaat de wens om collega’s in Oss en de getroffen families een hart onder de riem te steken. Er wordt daarom gewerkt aan een steunbetuiging. Dit kan door aanwezig te zijn bij de algemene herdenkingsbijeenkomst op maandag 8 oktober, maar er wordt ook nagedacht over een steunbetuiging die kinderopvangorganisaties van een afstand kunnen doen. Lees hier meer over dit initiatief

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.