Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grote Boek Kinderopvang: stem van verzet

Het Grote Boek van de Kinderopvang is afgelopen week aan de Tweede Kamer aangeboden. Daarin staan reacties van ouders, werknemers en werkgevers die hun zorgen hebben geuit op het digitale platform over de ontwikkelingen in de kinderopvang.
Grote Boek Kinderopvang: stem van verzet
Foto: ANP Martijn Beekman

Ouders en werknemers maken zich grote zorgen over de ontwikkelingen in de kinderopvang. Dat blijkt uit de reacties op het digitale kinderopvangplatform, in september gelanceerd door vakbond van Abvakabo FNV, Brancheorganisatie Boink, vakcentrale FNV en Voor Werkende Ouders. Duizenden kinderen zijn al verdwenen uit de kinderopvang, ruim honderd kinderopvangorganisaties gingen failliet en inmiddels zijn er al 13.000 mensen in de kinderopvang hun baan kwijtgeraakt.

Tweede Kamer

Het platform is inmiddels door 400.000 unieke bezoekers bezocht en heeft 14.000 likes opgeleverd. Vanaf september konden ouders, werknemers en werkgevers op het platform www.facebook.com/kinderopvang een reactie achterlaten. Die zijn gebundeld in het Grote Boek. Dinsdag 3 december is het Grote Boek van de Kinderopvang aangeboden aan de Tweede Kamer.

Bezuinigingen

Met het boek hopen de organisaties de Kamerleden een goed beeld te geven van de vergaande invloed van de bezuinigingen op ouders en hun kinderen. De organisaties roepen de partijen in de Tweede Kamer op zich in te zetten voor betaalbare en toegankelijke kinderopvang. Door de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag zijn veel ouders gedwongen andere vormen van opvang te zoeken.

Kinderopvangtoeslag

Van de ruim 1 miljard bezuinigingen wordt in 2014 via de kinderopvangtoeslag 100 miljoen teruggegeven. Volgens de samenwerkende organisaties in de kinderopvang kan dit het begin van herstel zijn. ‘Maar het kondigt zeker niet het einde van het zware weer aan, waarin de kinderopvang zich bevindt.’

Lees ook:
‘Aandacht voor campagne kinderopvang overweldigend’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.