Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Grootouders spelen een cruciale rol in het gezin

grootouders

Grootouders spelen een steeds belangrijkere rol in het gezinsleven van hun kinderen. Dat zegt hoogleraar sociologie Theo van Tilburg van de Vrije Universiteit. Vooral het aantal oppasuren op de kleinkinderen is toegenomen vergeleken met vroeger.

De uitspraken van de hoogleraar worden ondersteund door cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau uit 2011, waaruit blijkt dat 40 procent van de ouders minstens één keer per maand praktische steun krijgt van grootouders. En dat aandeel stijgt nog steeds, schrijft de krant Sp!ts.

Pensioen
Nu de kinderopvang voor veel ouders duurder is geworden, komen opa en oma nóg vaker in beeld. Socioloog Van Tilburg waarschuwt wel dat ouders niet te veel op de informele grootouderopvang kunnen vertrouwen. ‘Meestal is opvang nodig als de grootouders rond de 60 zijn, vijf jaar later is het alweer te laat. Het is de vraag wat er gebeurt als de pensioenleeftijd nog verder omhoog gaat. Daarnaast werken ook vrouwen steeds langer door. Goed geregelde kinderopvang blijft dus absoluut noodzakelijk, ook in de toekomst.’

Familieband
Hoewel veel grootouders klagen over het aantal oppasuren, benoemt Van Tilburg vooral de voordelen voor families. Volgens hem bevordert het opvangen van kleinkinderen het contact en kleinkinderen bezoeken hun grootouders later vaker als zij vroeger op hen hebben gepast.

ViaViela
Gastouderbureau ViaViela ontdekt dat het aandeel van grootouders die als gastouder kleinkinderen opvangen nog steeds toeneemt. Hoewel ouders tegelijkertijd steeds kritischer kijken naar het aantal uren formele kinderopvang. Volgens de Emancipatiemonitor van het Sociaal en Cultureel Planbureau wordt inmiddels bijna 40 procent van de kinderen opgevangen door familie en vrienden, in het informele opvangcircuit. Het leeuwendeel wordt ook daar gevormd door grootouders.

Bron: Sp!ts
ANP Photo, Koen Suyk

2 REACTIES

  1. Beste Karin,
    Niet zo zielig doen over die jonge pedagogische werklozen. De overheid heeft de Kinderopvang georganiseerd als een binnenlands economische activiteit. Mooie werkgelegenheid voor jong en oud. Deze binnenlandse economische activiteit wordt weer afgeknepen door kortzichtig beleid. Hetzelfde gebeurt met de Thuiszorg. Mooi en dankbaar werk voor vooral veel vrouwen die eindelijk eens gewoon een minimumloon kunnen verdienen. Doodzonde dat deze economische activiteiten ook wordt afgeknepen en weer terugmoeten naar familieverbanden en zwart werken. Mag ik aannemen dat jij ook voorstander bent van een belastingheffing in percentage gelijk voor iedereen waaruit we deze economische binnenlandse activiteiten betalen en gewoon toegankelijk houden voor diegene die het nodig hebben. Kinderopvang voor de kindjes en Thuiszorg voor de hulpbehoeftigen.
    Maakt het dan wat uit of een familielid dit werk doet of een ‘vreemde’? Laten we het erkennen als noodzakelijke economische activiteit.

  2. Lees alle reacties
  3. Betalen we nu met zijn allen via belastinggeld opa ’s en oma’s voor het oppassen op hun kleinkinderen? Terwijl tegelijkertijd (jonge) pedagogisch medewerkers werkeloos worden?
    Is dat niet de beroepsbevolking op zijn kop? Betalen we met zijn allen voor de ww uitkering van de pedagogisch medewerker en de oppassubsidie van een oppasopa/ oma.
    O ja, via viela heeft zelf baat bij al die gastouder opa’s en oma’s. Schandalig dat onze overheidsmiddelen zo worden besteed.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.