Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grootouders passen steeds vaker op

Grootouders passen steeds vaker op

Grootouders worden vaker ingeschakeld dan kinderdagverblijven en bso’s. Dertig procent van de gezinnen maakt gebruik van formele opvang, veertig procent van opvang door grootouders. Het online Plusmagazine besteedt aandacht aan dit thema, de cijfers zijn afkomstig uit het Gezinsrapport 2011 dat in mei van dit jaar verscheen.

Mensen leven langer
Ruim een derde van de Nederlandse oma’s past regelmatig op en een kwart van de opa’s. Dat is veel meer dan vroeger: twee keer zoveel als twintig jaar geleden. Pearl Dykstra, hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam denkt dat het komt omdat er domweg meer opa’s en oma’s zijn omdat mensen langer leven. ‘En er zijn veel meer werkende moeders. Dus de vraag naar oppassende grootouders is groter en het aanbod ook. Vanaf het begin van de jaren ’90 is de arbeidsparticipatie van vrouwen omhooggeschoten en precies in diezelfde tijd zie je het percentage mee-zorgende grootouders ook sterk stijgen.’

Bso leuker
Dykstra heeft zelf meer vertrouwen in formele opvang. ‘Zeker voor wat oudere kinderen is de buitenschoolse opvang spannender. Daar hebben ze ook hun vriendjes.’ In landen waar de formele opvang goed is georganiseerd, worden meer kinderen geboren zo bleek uit onderzoek. Maar hieruit bleek ook dat de kans op een tweede kind aanzienlijk stijgt als het eerste kind welkom is bij opa en oma.

Lees het online artikel uit het Plusmagazine >>

Bekijk het Gezinsrapport van het Sociaal Cultureel Planbureau >>

Bron: Plusonline
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.