Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

GroenLinks wil drie dagen gratis kinderopvang

Schaf de kinderopvangtoeslag af en biedt ouders drie dagen per week gratis kinderopvang. Dat zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij wil dat kinderopvang een publieke voorziening wordt, net als onderwijs.
Jesse Klaver, partijleider GroenLinks. Foto: ANP

‘Zelfs met je ogen dicht zie je dat het systeem dat wij voor toeslagen hebben ontwikkeld niet werkt’, stelt Klaver in Trouw. Hij wil dat de kinderopvangtoeslag afgeschaft wordt en dat er met het geld dat daarmee bespaard wordt gratis kinderopvang wordt gerealiseerd.

Kinderopvang publieke voorziening

Kinderopvang moet, net als onderwijs, een publieke voorziening worden. ‘Op die manier brengen wij jonge gezinnen niet langer in de problemen via een niet werkend toeslagensysteem’, zegt Klaver. ‘Het biedt daarnaast de mogelijkheid om de kansen van kinderen te vergroten. Ik vind het belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen dat zij zo snel mogelijk naar de opvang gaan en voorschoolse educatie krijgen. Dat is een investering in hun toekomst.’ GroenLinks zal dit voorstel morgen voorleggen aan de Tweede Kamer, als de begroting voor sociale zaken wordt behandeld.

Alleenstaande ouders

Wanneer ouders meer dan drie dagen werken, moeten zij dat zelf betalen. In het voorstel van GroenLinks krijgen alleenstaande ouders met een laag inkomen (minder dan 130 procent van het minimumloon) meer dagen gratis kinderopvang. ‘Daarnaast vind ik dat zij sowieso meer inkomensondersteuning zouden moeten krijgen, zodat ook alleenstaande ouders zich kunnen veroorloven een deel van de week thuis voor hun kinderen te zorgen’, stelt Klaver.

Financiering gratis kinderopvang

Om de gratis kinderopvang te financieren heeft GroenLinks enkele berekeningen gemaakt. Zo wil de partij dat de 3,4 miljard euro die nu jaarlijks uitgegeven wordt aan kinderopvangtoeslag, daarvoor gebruikt wordt. Dan rest er nog 2,1 miljard euro: een bedrag dat Klaver wil financieren door de winstbelasting van bedrijven te verhogen. ‘Tenminste, dat vind ik een optie. Je moet dit regelen bij een belastingherziening waarbij je alle tarieven tegen het licht houdt. Wij vragen het kabinet om in kaart te brengen welke opties er zijn om kinderopvang gratis te maken en hoe we dat kunnen financieren. Dan ligt die verkenning klaar voor een volgend kabinet en kan het onmiddellijk worden ingevoerd.’

Kinderopvangtoeslag-affaire

Klaver en zijn partij komen mede tot dit voorstel na de kinderopvangtoeslag-affaire. ‘Het systeem voor kinderopvangtoeslag is failliet.’ Om het toeslagensysteem te verbeteren, moet het hele systeem op de kop. Er wordt gezocht naar alternatieven. ‘Laten we beginnen met de kinderopvangtoeslag. Als we niks veranderen hebben we over drie jaar nog een keer zo’n affaire.’

Branchevereniging

‘De BMK is heel blij dat de politiek zo duidelijk stelling neemt. GroenLinks onderstreept met dit voorstel de toegevoegde waarde van kinderopvang voor ieder kind’, reageert de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang. Morgen (woensdag 27 november) volgt een uitgebreide reactie van de BMK en de Brancheorganisatie Kinderopvang op Kinderopvangtotaal.nl.

Bronnen: Kinderopvangtotaal, Trouw.nl

Hoe ver mag de Belastingdienst gaan in de bestrijding van fraude? Uit vrijgegeven documenten blijkt dat gegevens over de (tweede) nationaliteit gezien worden als ‘vrij hard bewijs inzake misbruik’, ook in de kinderopvangtoeslagaffaire. De Belastingdienst blijft blunderen. Lees meer 

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik ben voor gratis kinderopvang, maar dan wel vanaf 1 a 2 jaar. Kinderopvang tot 1 jaar zou er niet eens moeten zijn. De overheid kan besparen op gezondheidskosten door verbetering van de hechting tussen pasgeborenen en verzorger. En dat gebeurt niet bij de opvang, maar thuis. Om te beginnen een jaar gezamenlijk bevallingsverlof. . De veilige hechting is basisveiligheid en investering voor psychische gezondheid in de rest van het leven. En die basisveiligheid is het fundament van onze samenleving. Het komt naar voren uit wetenschappelijk onderzoek en uit praktijkervaring. Unicef pleit er ook voor, dus waarom gaan baby’s toch massaal vanaf 3 maanden naar opvang. Dat is iets wat ik niet begrijp.. Ouders zouden veel beter hierin voorgelicht moeten worden. Kan me niet voorstellen dat ze daarna voor opvang kiezen in het eerste jaar. Daarna of vanaf 1.5 of 2 jaar is het alleen maar goed. Dan begint de grote wereld, maar mogen baby’s niet 1 jaar lekker bij de moeder zijn? Tot 40 jaar geleden, was dat normaal, maar verandering is niet altijd verbetering. Gr Riky

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.