Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groene speelplaatsen in de opvang verbeteren het immuunsysteem

Bert Bukman
Het vervangen van asfalt en rubber tegels bij speelplaatsen in de kinderopvang door groen versterkt het immuunsysteem van jonge kinderen aanzienlijk. Dat blijkt uit Fins onderzoek.
© FamVeld / Getty Images / iStock

De onderzoekers toonden aan dat het immuunsysteem van kinderen van drie tot vijf jaar verbeterde wanneer graszoden en plantenbakken werden toegevoegd aan de speelplaatsen van kinderdagverblijven.

Voor het onderzoek werden 75 kinderen in 10 kinderdagverblijven een maand lang gevolgd. Daaruit bleek dat regelmatig contact met het groen de bescherming tegen ziekteverwekkers vergroot ten opzichte van kinderen in een kinderdagverblijf met een klassieke buitenspeelplaats.

Vergelijkbaar met het bos

Volgens onderzoeksleider Aki Sinkkonen is dit de eerste studie naar bescherming tegen infectieziekten dankzij groen in een stedelijke omgeving. ‘We ontdekten dat de darmflora van kinderen die konden beschikken over een groene speelplaats, vergelijkbaar is met de darmflora van kinderen die elke dag naar het bos gaan.’

Heikki Hyöty, hoogleraar virologie, vindt de resultaten van de studie bemoedigend bij het zoeken naar nieuwe mogelijkheden om stoornissen in het immuunsysteem te voorkomen. ‘Verdere studies om dit doel te bereiken zijn al aan gaande,’ aldus Hyöty.

Het Waarborgfonds kinderopvang voert in samenwerking met de brancheorganisaties een onderzoek uit naar de verduurzaming van de kinderopvangsector. Wat kun je doen om te vergroenen? Lees hier het hele verhaal

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.