Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groen licht voor nieuwe cao Kinderopvang

Marianne Velsink
Na de werkgevers hebben nu ook werknemers voor het cao-akkoord gestemd. Dit meldt FNV. Volgens de grootste vakbondspartij in de kinderopvang stemden de leden massaal voor. Leden van de kleinere vakbonden gingen ook akkoord.

Door dit definitieve akkoord kunnen nu 80.000 kinderopvangmedewerkers uitkijken naar een loonsverhoging van 5,25% in 2 jaar tijd, waarvan 2,25% al ingaat per 1 juli 2018. In die maand ontvangen zij ook een eenmalige uitkering van €185,- (op basis van fulltime).

Niet groepsgebonden uren

Om de werkdruk te verminderen in de kinderopvang, zijn de eerder wegbezuinigde niet-groepsgebonden uren weer ingesteld. De pedagogisch medewerkers krijgen hier 37,5 uur per fte per jaar, per vestiging voor. In 2018 start een onderzoek om te kijken of het aantal van 37,5 uur voldoende is, want hierover bestaan veel verwarring.

Flexibiliteit werknemers

Er verandert ook iets aan de flexibiliteit van werknemers. Veel werknemers draaien een onzeker aantal werkuren, maar moesten wel bijna de volledige week beschikbaar zijn, ook medewerkers met een klein contract. Volgens de afspraken in de nieuwe cao moeten medewerkers (met uitzondering van fulltimers) nu 1 extra dag beschikbaar zijn op hun normaal aantal werkdagen. Verder is afgesproken dat de roosters minimaal twee weken van te voren bekend moeten zijn. Zo weten opvangmedewerkers weer waar ze aan toe zijn.

De nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2018 en loopt door tot 31 december 2019.

Onderhandelingsresultaat_Cao_Kinderopvang_2018-2019


Eerder maakten de twee werkgeversorganisaties Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang voor het cao-akkoord. Lees meer in dit artikel


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.