Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GOAB-budget aangepast door fout CBS

Het CBS heeft de definitieve bedragen voor het gemeentelijk onderwijs achterstandenbeleid (GOAB) voor 2019 aangepast, vanwege een correctie in de berekeningen. Een aantal gemeenten ontvangt minder geld dan eerder was toegezegd.
AdobeStock

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekent voor alle scholen en gemeenten hoe groot de verwachte achterstandsproblematiek is. Op basis hiervan wordt het onderwijsachterstandenbudget door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verdeeld.

Verschil in verwerking

Het CBS heeft vastgesteld welke omgevingskenmerken het risico van een kind op een onderwijsachterstand beïnvloeden. Daarbij ontdekte het CBS onlangs dat één kenmerk op een andere manier werd verwerkt dan in het onderzoek werd vastgesteld, namelijk de verblijfsduur van de moeder in Nederland. Daarbij heeft het CBS andere kenmerken gebruikt in het onderzoek en de berekeningen naar aanleiding van dat onderzoek. Ook zijn de categorieën op een andere manier afgerond.

Aanpassing

Het CBS werd gevraagd dit aan te passen bij de eerstvolgende berekeningen, zodat deze volledig aansluiten bij de uitkomsten van het eerdere CBS-onderzoek naar de omgevingskenmerken die samenhangen met onderwijsachterstanden. Daarover informeerdenminister Slob en minister Van Engelshoven de Tweede Kamer.

Definitieve budget

Het CBS heeft de definitieve bedragen per gemeente gepubliceerd. Gemeenten ontvangen in september 2019 de definitieve beschikking over 2019. Een aantal gemeenten ontvangt hierdoor minder geld dan voorlopig was beschikt en de omvang hiervan verschilt per gemeente. Dit betekent dat zij in de maanden september tot en met december een lagere uitkering ontvangen. Deze gemeenten krijgen daarover bericht.

Bekijk de definitieve bedragen voor 2019 en de voorlopige bedragen voor 2020 >>

Scholen

Basisscholen ontvangen niet eerst een voorlopige maar direct een definitieve beschikking. De technische wijziging heeft voor scholen alleen gevolgen voor de al verstuurde beschikking voor komend schooljaar. De overheid compenseert eenmalig de scholen die door de wijziging minder geld zouden ontvangen dan nu al is toegekend. Dit kan binnen het beschikbare budget voor onderwijsachterstanden, laten ministers Slob en Van Engelshoven aan de Kamer weten. De bijgestelde beschikkingen worden in het najaar aan de scholen verstuurd.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.