Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Glutenvrije crackers op Nationaal Schoolontbijt

In het ontbijtpakket van Het Nationaal Schoolontbijt zit tijdens de aankomende editie voor het eerst een glutenvrij ontbijtproduct. In de week van 3 november krijgen ruim een half miljoen kinderen dit ontbijt geserveerd.
Glutenvrije crackers op Nationaal Schoolontbijt
Foto: ANP XTRA

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV)is sinds 2011 vaste partner van het Nationaal Schoolontbijt. De vereniging zet zich in voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie). Gluten zitten in de meeste graansoorten, zoals tarwe, rogge, gerst en spelt. Gluten kunnen bij mensen met een intolerantie schade aan de darmen toebrengen. Volgens de vereniging komen er jaarlijks 300 diagnoses coeliakie bij van kinderen in de leeftijd van nul tot achttien jaar.

Nationaal Schoolontbijt

Na vier jaar zit er voor het eerst een glutenvrij product bij het Nationaal Schoolontbijt. De geleverde crackers werden door het Voedingscentrum goedgekeurd op voedingswaarde. Het ontbijt vindt plaats in de week van 3 november. In die week krijgen meer dan een half miljoen kinderen op zo’n 2.500 basisscholen een ontbijt geserveerd dat het label ‘gezond’ heeft gekregen van het Voedingscentrum.

Handleiding

Op het menu staan tarwebolletjes, krentenbollen, volkorenbrood, halvarine, fruitstroop, halvajam, smeerkaas, 30+ kaas, halfvolle melk, fruit en nu dus glutenvrije crackers. Voor ouders en leerkrachten stelt de NCV deze editie een handleiding beschikbaar om hen te helpen om kinderen met glutenintolerantie te begeleiden. Bij de handleiding zit ook een lijstje met alle glutenvrije producten (belegsoorten) die in het Nationaal Schoolontbijt zitten.

De vereniging Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN) uit haar zorgen over de toename van overgewicht onder baby’s en peuters. Zij krijgen te weinig lichaamsbeweging en hun voeding bevat teveel calorieën. Volgens Lucy Smit, die namens de AJN spreekt, moeten we af van dikmakende pyjamapapjes voor baby’s en het overmatige gebruik van maxi-cosi’s waarin baby’s amper kunnen bewegen. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.