Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

GGD GHOR: ‘Kwaliteitsinvestering gastouderopvang noodzakelijk’

Marianne Velsink
GGD GHOR Nederland begrijpt niet goed waarom staatssecretaris Tamara van Ark wacht met een kwaliteitsverbetering in de gastouderopvang. Volgens het toezichtsorgaan is het echt noodzakelijk om hier juist wel in te investeren.
iStock

In een brief reageerde Van Ark onlangs op de stand van zaken in de sector wat betreft veiligheid en kwaliteit. Ze bekeek dit aan de hand van de aanbevelingen die de commissie Gunning voor de sector deed. Volgens de staatssecretaris werkt de kinderopvangsector hard aan professionalisering en veiligheid.

Regels gelijktrekken

In dezelfde brief liet Van Ark weten de plannen voor een kwaliteitsverbetering in de gastouderopvang voorlopig in de ijskast te zetten. Haar voorganger Lodewijk Asscher kondigde eerder nog aan de kwaliteitsregels voor gastouderopvang gelijk te trekken met die van de kinderopvang. Hij deed dit nadat PricewaterhouseCoopers concludeerde dat er veiligheidsrisico’s kleven aan gastouderopvang, vooral vanwege een gebrek aan toezicht en omdat gastouders vaak alleen opereren.

Uitschieters naar beneden

De Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang, waar de kwaliteit van gastouderopvang voor het eerst (zij het kleinschalig) gemeten werd, toonde aan dat de kwaliteitsverschillen tussen gastouders groot zijn, met uitschieters naar beneden. Gemiddeld doet de kwaliteit van gastouderopvang niet onder voor die van opvang op een kinderdagverblijf of bso. Staatssecretaris Van Ark gaf aan verdere resultaten van dit jaarlijkse onderzoek af te wachten om te kijken waar kwaliteitsverbetering noodzakelijk is en welke maatregelen er nodig zijn.

Verbaasd over keuze Van Ark

GGD GHOR Nederland vindt dat de twee eerdergenoemde onderzoek al voldoende hebben aangetoond dat kwaliteitsverbetering in de gastouderopvang nodig is. Hugo Backx, directeur van GGD GHOR Nederland verbaast zich over de keuze van de staatssecretaris om een pas op de plaats te maken. ‘Gastouderopvang is een zeer gewilde vorm van kinderopvang. Bijna twintig procent van alle kinderen die naar de opvang gaat, gaat naar een gastouder. Maar het is een kwetsbare vorm. Er worden door de overheid minder kwaliteits- en toezichteisen aan gesteld dan aan dagopvang. Daarom pleiten wij al geruime tijd voor een aantal verbeteringen.’

Urgente verbeterpunten

GGD heeft vier concrete verbeterpunten opgesteld waar wat hen betreft de nadruk op moet komen te liggen:

 1. Toets de kwaliteit van opvanglocaties vaker. Op dit moment wordt gemiddeld tien procent van alle locaties jaarlijks bezocht.
 2. Beoordeel nieuwe opvanglocaties zowel voor registratie in het LRK als na de start. Door ook kort na de start alle opvanglocaties te beoordelen, krijgen we beter zicht op de pedagogische kwaliteit en de begeleiding door het gastouderbureau.
 3. Gastouders mogen bij maar één gastouderbureau zijn aangesloten, zodat het aantal aanwezige kinderen altijd duidelijk is.
 4. Stel concrete eisen aan de begeleiding van gastouders door gastouderbureaus. Bijvoorbeeld als het gaat om intervisie, scholing en andere vormen van professionele begeleiding.

Kosten

Dat dit geld gaat kosten, is onvermijdelijk, meldt GGD GHOR Nederland. ‘Maar gezien het grote aantal kinderen wat gebruik maakt van deze vorm van opvang vinden wij dat hier niet mee kan worden gewacht’, besluit Backx.

Lees hier de verklaring van GGD GHOR Nederland

1 REACTIE

 1. Wat mij betreft mogen deze aanscherpingen nog verder gaan:
  *maximale afstand van het gastouderbureau naar de gastouders van 25 km
  *verplichte mondelinge evaluatie op de opvanglocatie in bijzijn van het GOB
  *opleidingseisen bijstellen naar PW niveau 3

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.