Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten en GGD houden rekening met toezicht corona

Met het openen van de reguliere kinderopvang vandaag 11 mei, ontstaat er voor houders en ondernemers een nieuwe uitdaging: noodopvang én reguliere kinderopvang faciliteren. Het aangescherpte GGD-toezicht maakt dat voor sommige organisaties onmogelijk. Ans Keij, bestuurder van Mikz Kinderopvang, trok aan de bel. En met succes.
© shangarey / stock.adobe.com

Kinderopvanghouders zijn er razend druk mee: de planning rond krijgen voor de kinderopvang én noodopvang die beiden vanaf vandaag, maandag 11 mei, open zijn. Waar de sector in sommige regio’s al vóór de coronacrisis kampte met wachtlijsten, komen nu niet alleen de kinderen die al stonden ingeschreven terug naar de reguliere kinderopvang, maar moet er ook noodopvang mogelijk blijven voor de kinderen van ouders die in cruciale sectoren werken.

Aanscherping maatregelen

Ans Keij, bestuurder van Mikz Kinderopvang, stuurde deze week, een brief naar ouders met een ‘teleurstellende mededeling’: “De GGD heeft ons vandaag verrast met een aanscherping van maatregelen. Ondanks eerdere berichtgeving van hun kant stellen zij ons nu voor een voldongen feit, waardoor het onmogelijk is om noodopvang te bieden. Mikz heeft, als gevolg van de genoemde beslissingen van de GGD, noodgedwongen moeten besluiten om op maandag 11 mei en dinsdag 12 mei GEEN NOODOPVANG aan te bieden. Dat geldt voor alle noodopvang voor PSZ, KDV, VSO en BSO. We doen ons uiterste best om daarna weer te starten met noodopvang, maar zoals het er nu voor staat is dat twijfelachtig.”

Vinger aan de pols-werkwijze

De afgelopen weken was alleen de noodopvang open en gold er een werkwijze toezicht corona, waarbij GGD’en het advies kregen om tijdelijk geen regulier toezicht uit te voeren: Tijdens de coronacrisis zal de GGD de werkwijze ‘vinger aan de pols’ hanteren. Dat betekent dat de toezichthouder actief belt naar een (nood)voorziening om u als houder van deze voorziening te bevragen over de wijze waarop de noodopvang is georganiseerd.

De toezichthouder maakt van zijn bevindingen van ‘vinger aan de pols’ geen rapport op. De toezichthouder zal beoordelen of in de gegeven omstandigheden sprake is van verantwoorde kinderopvang. Het belang van het kind staat daarbij altijd voorop. De emotionele veiligheid, de fysieke veiligheid en de gezondheid van de opgevangen kinderen moet voldoende gewaarborgd zijn.

Bkr

De bkr werd versoepeld met maximaal 25 procent meer op te vangen kinderen per pedagogisch medewerker en het is mogelijk om kinderen, in overleg met de gemeente, tijdelijk op een andere kinderopvanglocatie op te vangen.

Landelijke richtlijn

Kort voor de opening van de reguliere kinderopvang heeft de GGD een landelijke richtlijn gepubliceerd, over het toezicht vanaf 11 mei. De kwaliteitseisen gelden ‘onverkort’, maar er wordt per situatie gekeken of er sprake is van overmacht.

Het openen van de reguliere kinderopvang maandag 11 mei en het continueren van de noodopvang is niet mogelijk als kinderopvangorganisaties zich aan de regels uit de Wet kinderopvang moeten houden, stelt Ans Keij (Mikz).

‘Onbegrijpelijk’

Keij: ‘De noodopvang kunnen we tot nu toe prima regelen. Als we 15 procent bezetting hebben, is dat veel. De coulanceregeling van de GGD was tot nu toe dan ook niet relevant voor onze noodopvang. Maar dat met het volledig openen van de reguliere opvang (0-4) de GGD twee werkdagen vóór opening meldt de coulanceregeling in te trekken is onbegrijpelijk. Nu we de coulanceregeling écht nodig hebben, trekt de GGD hem in. Wij zagen geen andere optie dan een deel van onze noodopvang te stoppen. Deze ouders hebben we dezelfde dag nog geïnformeerd.’

In de brief aan ouders bood Mikz excuses aan voor de ontstane situatie: “We bieden onze excuses aan en realiseren ons welke moeilijke situatie hierdoor kan ontstaan. We doen ons uiterste best om zo snel mogelijk weer in de gelegenheid te zijn noodopvang te bieden en vragen om begrip.”

Schandpaal

Hoewel de GGD meldt dat er bij ‘overtredingen’ van de Wet kinderopvang rekening wordt gehouden met de situatie en dat er wordt gekeken of er sprake is van overmacht, is dat voor Keij niet voldoende om de noodopvang open te houden. ‘Het voelt alsof je alsnog aan de schandpaal wordt genageld terwijl je probeert de noodopvang en reguliere opvang zo goed mogelijk te organiseren.’

Coulanceregeling gecontinueerd

Keij sprak vrijdag met de gemeenten waarin Mikz kinderopvang biedt. De GGD heeft met de gemeenten besproken hoe de komende tijd toezicht te houden, en daarbij rekening te houden met de situatie. Woensdag zal Mikz weer kinderen kunnen verwelkomen op de noodopvang (0-4) in deze gemeenten. ‘Vanzelfsprekend hebben we tijd nodig om dit te organiseren. Ouders moeten hierover worden geïnformeerd en zich dan weer gaan inschrijven. Dat betekent dat we de noodopvang vanaf woensdag weer open kunnen stellen.’

Landelijke versoepeling

Keij pleit ervoor dat ook landelijk de coulanceregeling van de GGD met drie weken verlengd wordt, in elk geval tot er eventueel een nieuwe versoepeling van coronamaatregelingen komt.​

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.