Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gevolgen huiselijk geweld voor kinderen ernstiger dan gedacht

Susan Schaeffer
De gevolgen van huiselijk geweld zijn voor kinderen veel ernstiger dan gedacht. Ook is het geweld zelf veel heftiger dan tot nu toe werd aangenomen.
Pixabay

Dit schrijft het Verwey-Jonker Instituut naar aanleiding van eigen onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt dat in gezinnen die zijn aangemeld bij Veilig Thuis vanwege partnergeweld en kindermishandeling veelvuldig geweld wordt gebruikt: per gezin gemiddeld 71 geweldsincidenten per jaar. Het gaat daarbij om partnergeweld, maar ook om direct geweld tegen kinderen. In meer dan de helft van de gezinnen zijn de kinderen zowel getuige van het geweld tussen hun ouders als zelf slachtoffer van mishandeling of verwaarlozing.

Trauma’s

De gevolgen van het huiselijk geweld zijn ernstig. Vier op de tien kinderen kampt met traumatische klachten. Een deel van de kinderen heeft het post-traumatisch stress syndroom en/of heeft last van een depressie of angsten. De kinderen uit de onderzochte gezinnen reageren emotioneel aanzienlijk onveiliger op conflicten tussen ouders. Ze lijken vaker bang of verdrietig of uiten zich door te schreeuwen, slaan of schoppen. Ze proberen te troosten in conflicten of blijven er juist bij uit de buurt.

Armoede

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat kindermishandeling negatieve gevolgen heeft voor de hechting tussen ouder en kind. Verder blijken veel ouders uit de onderzochte gezinnen zelf een jeugdtrauma te hebben meegemaakt of te zijn opgegroeid in een gezin waar sprake was van partnergeweld. Armoede, werkeloosheid en alcoholgebruik spelen vaak een rol bij het huiselijk geweld.

Het Verwey-Jonker Instituut doet onderzoek naar de aanpak van huiselijk geweld. In het kader hiervan is een onderzoek uitgevoerd onder gezinnen met kinderen in de leeftijd van 3 tot 18 jaar die zijn aangemeld bij Veilig Thuis vanwege kindermishandeling of partnergeweld. Het onderzoek is een initiatief van Augeo Foundation en de vier grote steden (G4), en wordt ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lees ook:

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.