Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Geschillencommissie dure hobby voor kinderopvang

Vanaf 1 januari 2016 moeten kinderopvangorganisaties verplicht aangesloten zijn bij de Geschillencommissie Kinderopvang. Het lijkt erop dat dit kinderopvangorganisaties, gastouderbureaus en peuterspeelzalen flink wat meer geld gaat kosten.
Volgens Kamervragen van de SP wordt er alleen al aan registratiekosten voor de geschillencommissie meer dan 2 miljoen euro opgehaald.
Volgens Kamervragen van de SP wordt er alleen al aan registratiekosten voor de geschillencommissie meer dan 2 miljoen euro opgehaald. - Foto: iStock

Het indienen van een klacht wordt uniform, ongeacht de kinderopvangorganisatie, peuterspeelzaal of het gastouderbureau. Het bijbehorende Klachtenloket kinderopvang is te bereiken voor informatie, advies, klachten en geschilafhandeling.

Hogere kosten

De kosten voor registratie bij de nieuwe geschillencommissie pakken in de praktijk echter veel hoger uit dan in de huidige situatie. Hierover ontvangt Brancheorganisatie Kinderopvang signalen van kinderopvanghouders. De SP heeft een factuur van de geschillencommissie aan een kinderopvangorganisatie in bezit. Daaruit blijkt dat deze (anonieme) kinderopvangorganisatie 140 euro (inclusief btw) aan registratiekosten kwijt is.

Kamervragen

SP-Kamerlid Tjitske Siderius wil van minister Asscher van Sociale Zaken weten of het klopt dat er alleen al aan registratiekosten op deze manier meer dan 2 miljoen euro wordt opgehaald. Tijdens de Begrotingsonderhandelingen in de Tweede Kamer deze week, stelt Siderius meerdere vragen over  de gevolgen van de verplichte aansluiting bij de Geschillencommissie Kinderopvang.

Berekening FTE

Brancheorganisatie Kinderopvang pleitte er bij de besluitvorming rond de geschillencommissie voor om de aansluitkosten te berekenen op basis van het aantal FTE, zoals nu ook het geval is. Maar het Ministerie van Sociale Zaken besloot anders. Kinderopvangorganisaties betalen straks een bedrag op basis van het aantal geregistreerde kindplaatsen in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP).

Gastouderbureaus

Voor gastouderbureaus geldt dat zij betalen voor het aantal gastouders waarvoor zij bemiddelen, al wordt daar in de brief die vanuit de Geschillencommissie Kinderopvang naar organisaties is gestuurd, niks over uitgelegd. Peuterspeelzalen betalen met de factor 0,5 per kindplaats, de helft van kinderopvangorganisaties. Dit verschil is er omdat peuterspeelzalen door de beperkte opvangtijden minder volume hebben.

Mutaties LRKP

Door de nieuwe berekening op basis van het aantal kindplaatsen, gaan kinderopvangorganisaties en gastouderbureaus er flink op achteruit. Een gastouderbureau dat met bijvoorbeeld tien FTE werkt, bemiddelt misschien wel voor honderd gastouders. Dan is er nog het probleem dat het LRKP niet altijd actueel is. Gezien de bezuinigingen zijn de kosten voor het doorgeven van mutaties in het LRKP voor sommige kinderopvanghouders een reden om het niet te doen.

Betaaldrempel om te klagen

Siderius van de SP wil weten of minister Asscher het wenselijk acht om de kinderopvang op kosten te jagen. Ook komt zij op voor ouders die straks tegen een betaaldrempel oplopen als zij hun recht willen halen. Zij moeten straks klachtengeld betalen als er een geschil is. ‘Dat terwijl kinderopvangorganisaties al een forse bijdrage moeten betalen voor de geschillencommissie.’

Ervaart u ook hogere kosten voor de geschillencommissie? Leden vn de Brancheorganisatie Kinderopvang kunnen dit melden bij helpdesk@kinderopvang.nl.

Het verplicht aansluiten bij de Geschillencommissie Kinderopvang maakt deel uit van het verbeteren van de positie van ouders in de kinderopvang. Vorig jaar legde minister Asscher uit wat hij voor ouders in de kinderopvang wil veranderen. Lees meer >>

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.