Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Genomineerde Bernadette Heijkoop

mvelsink
Wie wordt de Pedagogisch Professional van het Jaar? Misschien wel Bernadette Heijkoop, pedagogisch medewerker bij BSO Superstijn in Hazerswoude-Dorp (Junis Kinderopvang).

‘Haar enthousiasme kun je niet ontlopen’, zegt pedagogisch medewerker Tamara de Jong over haar collega Bernadette. Tamara: ‘Bernadette is superflexibel en innovatief. Ze denkt graag buiten de gebaande paden en zet een extra stap om nieuwe samenwerking te zoeken die van meerwaarde is voor de kinderen op de bso’.

Toen de bso ging verhuizen van een schoollokaal met schoolplein naar een voetbalkantine met voetbalvelden, zag Bernadette dat als een mooie kans om het activiteitenaanbod uit te breiden. Een sport-bso zou voor de hand liggen, maar daar wilde ze juist graag van wegblijven. Niet ieder kind gedijt alleen bij sport. Belangrijk voor haar was om verschillende activiteiten aan te blijven bieden, waar elk kind zich in kan vinden. Bernadette zocht, om dit te bereiken, contact met allerlei andere organisaties in de omgeving: van vrijwilligers van de voetbalclub tot en met het verzorgingshuis in het dorp. Daaruit zijn mooie initiatieven ontstaan, zoals ontmoetingen en activiteiten tussen kinderen en dementerende ouderen.

Kinderen voelen aan dat zij bij Bernadette terecht kunnen

Tamara somt op welke activiteiten Bernadette de afgelopen tijd geïnitieerd heeft: ‘Een golfclinic, het stoere stuiverpad lopen, bonbons maken, een lipdub filmen en steppen rond de Reeuwijkse plassen; geen voor de hand liggende activiteiten’. Verder zoekt ze nadrukkelijk de verbinding met het dorp. Ze zorgde ervoor dat bso-kinderen mee konden lopen met de avondvierdaagse, door een maaltijd op de bso aan te bieden en daarna met de kinderen mee te lopen. Met de kinderen waarvan de ouders in de zomervakantie werkten, deed ze mee aan de Polderbaggertocht.

Tamara kent haar collega als iemand die kinderen heel serieus neemt en die uitgaat van hun talenten. ‘Bernadette praat en overlegt veel met de kinderen. Ze vraagt regelmatig wat de kinderen zelf willen en wat hun ideeën zijn. Kinderen voelen aan dat zij bij Bernadette terecht kunnen. Ook bemiddelt ze in conflicten onderling en begeleidt de kinderen daarin. Er is geen goed of fout, maar zij leert de kinderen het anders aan te pakken.’

Stemmen kan hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.