Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten worstelen nog altijd met zorgkinderen

Wat doen we in de kinderopvang met kinderen met special needs en hoe ondersteunen gemeenten ons hierbij? Een rondgang langs een paar gemeenten laat zien hoe verschillend zij met dit onderwerp omgaan. Zeker na de roerige periode van de transitie jeugdzorg.
1 Zorgkinderen gemeenten.jpg
De transitie jeugdzorg betekende voor gemeenten ook: kosten terugdringen. Dat stond lopende initiatieven in de kinderopvang in de weg. - Foto: Thinkstock

Dit is te lezen in het (nog te verschijnen) julinummer van Management Kinderopvang. Net als in het basisonderwijs is de grondgedachte dat kinderen zoveel mogelijk in een reguliere groep moeten kunnen blijven. Programma’s als Alert4you dragen daartoe bij. Een samenwerkingsverband als PACT probeert daarvoor de professionals uit onderwijs, kinderopvang en zorg bij elkaar te brengen. Medewerkers van bijvoorbeeld jeugdhulp worden als coaches ingezet in de kinderopvang.

Crisis kinderopvang

De transitie jeugdzorg leek al lopende initiatieven in de jeugdzorg en kinderopvang echter te belemmeren. Opeens werd de gemeente verantwoordelijk voor jeugdzorg en de zorg werd opnieuw vormgegeven. Maar dat betekende voor veel gemeenten ook: kosten terugdringen. Tegelijkertijd maakte de kinderopvang een crisis door waardoor het moeite kreeg met continuïteit en het overeind houden van basiskwaliteit. In de praktijk kwam dit neer op een afbraak van samenwerking tussen kinderopvang, onderwijs en jeugdzorg. Dit werd vervangen door lokale wijkteams. Gerdi Meyknecht, projectleider bij PACT, ziet dat deze wijkteams de vragen van de kinderopvang niet altijd kan beantwoorden. Er is vooral behoefte aan specialisten met kennis van het jonge kind.

Hoorn

In Hoorn werkte men voor de transitie met Alert4you en Parlan Jeugdhulp. Jeanette Bolhuis, manager Pedagogiek en Ontwikkeling van Stichting Kinderopvang Hoorn: ‘Maar toen bestond het idee om deze zorg geheel neer te leggen bij zogenoemde gebiedsteams. Dat voelde voor ons als een stap terug in de tijd. Van specialisten naar generalisten. ‘ Er werd samen met de gemeente gezocht naar een betere oplossing en de coaches van Parlan werden weer in de groepen van de kinderopvang ingezet. ‘Pedagogisch medewerkers weten inmiddels de specialisten snel te vinden en hoeven niet een maanden durende zoektocht door jeugdzorg af te leggen.’

Leeuwarden

Leeuwarden was er al heel vroeg bij om problemen rond zorgkinderen of zorgsituaties thuis aan te pakken. De gemeente ging experimenteren met sociale wijkteams. Anne Marie Schepers, beleidsmedewerker Jeugd bij de gemeente Leeuwarden: ‘Wij hebben als gemeente onderzocht wat de kinderopvang nodig heeft om de zorg voor kinderen met een hoge zorglast beter het hoofd te kunnen bieden. We zijn een pilot van een half jaar gestart waarbij opvoedcoaches, uit jeugdhulp, sociaal wijkteam of JGZ de pedagogisch medewerkers begeleiden. Ze komen iedere week voor een aantal uren op de groep. Het is coaching on the job, en vragen kunnen op dat moment gesteld worden en van feedback voorzien.’ Uiteindelijk moeten pm’ers met deze opgedane kennis voldoende vaardig zijn om zelf met zorgkinderen te werken.

Gemeenten

Gerdi Meyknecht ziet dat het speciaal onderwijs, kinderopvang en jeugdhulp elkaar steeds vaker opzoeken, bijvoorbeeld door een IKEC (integraal kind- en expertisecentrum) op te zetten. Hierin worden volgens haar de expertise van alle partijen beter gebundeld en een goede doorgaande lijn voor deze kinderen georganiseerd. In Hoorn is de oprichting van zo’n IKEC in een vergevorderd stadium. Volgens Meyknecht zijn gemeenten, nu het stof van de transitie is neergedaald, bereid om opnieuw te kijken naar wat werkt en wat niet.

Abonnees van Management Kinderopvang lezen meer in het julinummer van tijdschrift Management Kinderopvang (binnenkort verschijnt dit nummer ook in digitale versie online).

In Rotterdam hebben wijkteams de regie gekregen om kinderen die niet mee komen in de reguliere kinderopvang een plekje te geven in de Plus opvang. Is dit een succes? Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.