Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeente Rotterdam biedt gratis peuteropvang aan

De gemeente Rotterdam biedt peuters die een zetje in de rug kunnen gebruiken gratis vier weken opvang aan. 'We willen dat alle peuters zonder achterstand een goede start maken op de basisschool.’
© Krakenimages.com / stock.adobe.com

Voor gelijke kansen voor deze peuters maakt de gemeente de drempel om mee te doen zo laag mogelijk. Onderwijswethouder Kasmi: ‘De afgelopen maanden wachtten ouders om hun peuter naar een peutergroep te brengen. Uit angst voor corona, maar ook door de toeslagenaffaire. Ouders kunnen de peutergroep nu uitproberen zonder dat ze ergens aan vast zitten of iets verplicht zijn. We willen dat alle peuters zonder achterstand een goede start maken op de basisschool.’

Ook gratis uren na uitproberen

Ouders kunnen een peutergroep gratis en vrijblijvend uitproberen in de periode tussen 30 augustus en 31 december 202i. Als zij met hun peuter op een regulier consult komen, kijkt de arts of verpleegkundige of het voor de peuter goed is om mee te doen om de ontwikkeling te stimuleren en taalvaardigheid te vergroten. Voor ouders die na de vier weken gebruik willen blijven maken van de peutergroep stelt de gemeente extra gratis uren beschikbaar. Voor ouders met schuldhulpverlening zijn alle opvanguren gratis.

Bereik afgenomen

De coronacrisis heeft impact op de ontwikkeling van jonge kinderen, aldus de gemeente Rotterdam. Het bereik is in 2020 met 15 procent afgenomen ten opzichte van 2019 onder peuters waarvoor deelname belangrijk is. Doordat ouders hun peuters niet naar de peutergroep brengen, stijgt het aantal kinderen dat zonder deelname aan een voorschools educatief programma de basisschool instroomt. Dit vergroot het risico op ontwikkelingsachterstand en kansenongelijkheid.

Voorschools programma

Rotterdamse Peutergroepen zijn speelgroepen met een voorschools educatief programma. Bedoeld voor alle kinderen van 2 tot 4 jaar als voorbereiding op de basisschool. Pedagogisch medewerkers van de groep werken gericht aan de individuele sociaal-emotionele, motorische en reken- en taalontwikkeling van de peuters op basis van observatie en evaluatie. De gemeente betaalt mee aan de peutergroepen en houdt toezicht samen met de Inspectie van het Onderwijs. Peutergroepen werken altijd samen met één of meerdere basisscholen.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.