Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gelijkstellingsverzoek: drie belangrijke wijzigingen per 1 juli 2022

Een gelijkstellingsverzoek aanvragen? Per 1 juli 2022 zijn er drie belangrijke wijzigingen van kracht. Zo blijft een gelijkstelling bij verandering van werkgever geldig en kost de behandeling van de aanvraag straks 300 euro voor de werkgever.
gelijkstellingsverzoek-drie-belangrijke-wijzigingen-per-1-juli-2022
stock.adobe.com

Dat heeft het OAK (Overleg Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang) besloten, meldt arbeidsmarktplatform Kinderopvang werkt!.

Gelijkstellingsverzoek

Een gelijkstellingsverzoek is een schriftelijk verzoek van een werkgever aan de gelijkstellingscommissie van het OAK. De commissie beoordeelt of een (kandidaat)medewerker zonder kwalificerend diploma, toch aan de kwalificatie-eis voldoet om aan het werk te gaan in de kinderopvang. Dat kon voor de functie als pedagogisch medewerker (ook bso), pedagogisch beleidsmedewerker/coach en gastouder in loondienst of bemiddelingsmedewerker op een gastouderbureau.

Drie wijzigingen

Per 1 juli 2022 treden er drie wijzigingen in werking:

  1. Gelijkstelling blijft geldig bij verandering van werkgever

Een verleende gelijkstelling blijft geldig, ook bij verandering van werkgever. Dat betekent dat deze niet meer opnieuw hoeft worden aangevraagd.

  1. Gelijkstelling wordt per mail gestuurd naar werkgever én medewerker

De uitspraak van de gelijkstellingscommissie wordt per e-mail verstuurd aan de werkgever en aan de kandidaat, in plaats van een brief aan de werkgever. De e-mail wordt één keer gestuurd. Daarom is belangrijk voor werkgever en medewerker deze goed te bewaren. Verandert de medewerker van werkgever? Dan is deze e-mail het bewijs dat zij voldoet aan de kwalificatie-eis.

  1. Behandeling van de aanvraag niet meer gratis

Per jaar behandelt de gelijkstellingscommissie ongeveer 225 aanvragen. Dit kost veel tijd. De behandeling van een aanvraag is niet meer gratis. De werkgever betaalt € 300,-. De adviesvraag voor gelijkstelling wordt zo belangrijker. Uit een adviesvraag wordt duidelijk of een gelijkstellingsverzoek kansrijk is of niet. Daarvan zal afhangen of een werkgever een verzoek doorzet. Er wordt ook gekeken naar een geautomatiseerde aanvraag, zodat de werkgever bepaalde onderdelen niet vergeet en de aanvraag compleet wordt aangeleverd. Dit versnelt de behandeling en doorlooptijd.

Meer weten? Meer informatie over gelijkstellingsverzoeken op de website van Kinderopvang werkt! >>

In haar zoektocht naar voldoende personeel, houdt de Haarlemse kinderopvangorganisatie Hero kindercentra een banenmarkt en webinar om te laten zien hoe leuk werken in de kinderopvang is. Ook geïnteresseerden die (nog) geen diploma op zak hebben, zijn van harte welkom. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.