Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Geen televisie voor kinderen’

'Geen televisie voor kinderen'

De Britse psycholoog Aric Sigman vindt het tv- en computergedrag van kinderen een onderkend gezondheidsschandaal. Hij vindt dat de televisie en de computer verbannen moeten worden voor peuters. Tussen hun derde en hun twaalfde jaar zouden kinderen maximaal één uur per dag tv kijken. Dit advies geeft hij aan een werkgroep van het EU-parlement.

Zwaarlijvigheid en een gebrek aan empathisch vermogen
Uit onderzoek blijkt dat er Briste kinderen zijn die 7,5 (!) uur per dag voor de televisie doorbengen. Een enorm probleem vindt Sigman omdat het leidt tot zwaarijvigheid, hartproblemen, slechte cijfers en een gebrek aan empathisch vermogen. Hij pleit er niet alleen voor om de tv voor de allerkleinsten te bannen, maar ook om tot het vijftiende jaar geen computer of tv in de slaapkamer van een kind te zetten. Tieners zouden van hem maximaal anderhalf uur per dag tv mogen kijken.

Overheden doen niets
Sigman ergens zich aan het feit dat overheden zich niet zo druk lijken te maken om dit probleem. ‘Overheden maken zich druk om allerlei gezondsheidsproblemen, van de dagelijkse hoeveelheid te gebruiken zout, beperking van alcoholgebruik tot en met het aantal seksuele partners. Maar als het hier op aankomt geven ze niet thuis’, zegt hij in de Daily Mail.

3 REACTIES

 1. In ieder gezin staat wel één of meerdere beeldschermen.
  Versta je de kunst om grenzen aan te geven, betreft het gebruik hiervan, dan heb je de helft al gewonnen…
  Zelf ben ik geboren in de jaren zestig en er waren in het begin maar 2 zenders…
  1,5 uur ‘de buis’ aan was voldoende om anno 2010 met leeftijdgenoten weer terug te kunnen blikken naar toen…
  Zelf werk ik deeltijd in de kinderopvang en als de computer / Nintendo/ ‘de wie? of wat voor spel het niet doet, ga ik met de kinderen naar buiten om daar Het echte spelen te starten…
  Daarna kunnen ze bezweet, moe en voldaan weer naar huis : en écht…dit werkt…
  Wat je investeert in je kind (aandacht, onvoorwaardelijke liefde) krijg je terug met rente!!
  Dat laatste is niet terug te halen bij de belasting, maar verrijkt je leven alleen maar!!!
  Als kinderen zo doorgaan met dit gedrag (vaak door de Ouders gedoogd) kunnen we de komende jaren onze borst(en) wel natmaken…
  Onze zoon heeft vanaf zijn peutertijd tot nu héééééél veel buiten gespeeld en doet dit nog iedere dag met veel plezier!!!
  lekker loslaten en voor je het weet heb je een teener van 13 met een gespierd lichaam en geest…
  groet: D. Kluyver.

 2. Lees alle reacties
 3. Uiteraard ook in Nederland vindt dit plaats. Wakker worden, tv aan. Kletsen met een vriendin, tv aan. De kinderen zijn zo druk, tv aan. Kinderen hebben juist beweging nodig. Wanneer ze de hele dag voor de tv hangen en snoepen, gaan ze zich vervelen en worden ze druk en onhandelbaar. Vervolgens krijgen ze de stempel druk of adhd. Zeer negatieve ontwikkeling. Naast het feit dat de kinderen ongezond dik worden, is dit natuurlijk ook te zien aan de ouders. Zodra ze kinderen hebben neemt het gewicht toe. Overal hebben ouders excusus voor ; tja tijdens/ na m’n zwangerschap zijn de kilo’s er aan gekomen. Wanneer je 30 bent geweest wordt je nu eenmaal dikker. ’s Avonds op de bank met een zak chips, kaasjes, biertje. En nog 100 excuses om niet de verantwoordelijkheid te nemen om gezond te eten, meer te bewegen en activiteiten met de kinderen te ondernemen. We kunnen wel het eea van de overheid verwachten maar het begint natuurlijk bij de ouders. kortom : OUDERS NEEM JE VERANTWOORDELIJKHEID!

 4. Uiteraard ook in Nederland vindt dit plaats. Wakker worden, tv aan. Kletsen met een vriendin, tv aan. De kinderen zijn zo druk, tv aan. Kinderen hebben juist beweging nodig. Wanneer ze de hele dag voor de tv hangen en snoepen, gaan ze zich vervelen en worden ze druk en onhandelbaar. Vervolgens krijgen ze de stempel druk of adhd. Zeer negatieve ontwikkeling. Naast het feit dat de kinderen ongezond dik worden, is dit natuurlijk ook te zien aan de ouders. Zodra ze kinderen hebben neemt het gewicht toe. Overal hebben ouders excusus voor ; tja tijdens/ na m’n zwangerschap zijn de kilo’s er aan gekomen. Wanneer je 30 bent geweest wordt je nu eenmaal dikker. ’s Avonds op de bank met een zak chips, kaasjes, biertje. En nog 100 excuses om niet de verantwoordelijkheid te nemen om gezond te eten, meer te bewegen en activiteiten met de kinderen te ondernemen. We kunnen wel het eea van de overheid verwachten maar het begint natuurlijk bij de ouders. kortom : OUDERS NEEM JE VERANTWOORDELIJKHEID!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.