Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen strafrechterlijke vervolging na overlijden kindje bij Arnhems kinderdagverblijf

Kinderdagverblijf De Toverburcht in Arnhem, waar in maart dit jaar een kindje overleed, wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Uit onderzoek dat het OM de afgelopen maanden heeft gedaan, blijkt dat het om wiegendood ging. Wel heeft koepelorganisatie SKAR de richtlijnen met betrekking tot ‘veilig slapen’ aangepast na gesprekken met het OM.
Een kindje wordt in bed gelegd op een kinderdagverblijf. Op deze foto staat een ander kind op een ander kinderdagverblijf. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/ Robin Utrecht

Om wiegendood te voorkomen, speelt onder andere de manier waarop kinderen in bed liggen een rol. Omdat er volgens het OM geen sprake was van grove onachtzaamheid bij het kinderdagverblijf, zal er niet strafrechtelijk vervolgd worden. Desondanks denkt het OM dat hun bevindingen mogelijk een bijdrage kunnen leveren aan het beperken van de risico’s in de toekomst. De resultaten van het onderzoek worden gedeeld met de gemeente Arnhem, die verantwoordelijk is voor het toezicht op kinderdagverblijven door de GGD.

Een communicatiemedewerker van koepelorganisatie Skar laat telefonisch weten dat het aanpassen van de richtlijnen puur ging om het verder vergroten van de awareness rondom wiegendood en dat de kinderopvanglocatie voldeed en voldoet aan de voorwaarden uit de Wet kinderopvang.

Het Openbaar Ministerie zal de bevindingen van het strafrechtelijk onderzoek delen met de gemeente Arnhem.

De ouders zijn ingelicht over de beslissing van het OM.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.