Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen speciale schoolklassen voor jongens

Jongens

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveld gaat niet experimenteren met speciale jongensklassen in het voortgezet onderwijs. Onderzoeken door het Kohnstamm Instituut en het onderwijsbureau APS tonen aan dat klassen met alleen jongens niet leiden tot betere schoolprestaties.

Jongens doen het slechter
Beide onderzoeksinstituten concluderen dat persoonlijke verschillen tussen kinderen van grotere invloed zijn op leerprestaties dan hun geslacht. Jongens presteren nog altijd slechter op de middelbare school dan meisjes. Ze blijven vaker zitten en zakken af naar een lager niveau. De speculaties die daarop volgden (het onderwijs zou teveel gefeminiseerd zijn, vrouwelijk leraren zouden niet goed zijn voor jongens) zijn door de onderzoeken ontkracht.

Visie op diversiteit
Wel constateren de onderzoekers dat scholen meer oog moeten krijgen voor het onderscheid tussen jongens en meisjes. Jongens hebben een grotere behoefte aan structuur, krijgen graag uitdagende opdrachten en zijn gebaat bij een overzichtelijke omgeving. Ingrid Heemskerk van het Kohnstamm Instituut zegt in de Volkskrant: ‘Het belangrijkst is dat scholen een visie ontwikkelen die gericht is op diversiteit.’

Bron: de Volkskrant
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.